Caraş-Severin, Romania

MEHADIA – Asta este principala problemă cu care se confruntă apicultorii, în acest an şi recolta de miere fiind slabă din cauza vremii nefavorabile.

Ploile şi temperaturile scăzute din primăvară le-au dat bătăi de cap apicultorilor fiindcă albinele nu au putut recolta nectarul florilor de salcâm, producţia fiind foarte mică comparativ cu alţi ani.

„La salcâm n-avem nimic, a spus Elena Bărbuţ de la Cooperativa Prisăcarii Hercules, am încercat de vreo două ori, dar s-au pus ploile şi a fost frig. Doar la tei am recoltat ceva şi acum la polifloră, dar nu ăsta e necazul cel mai mare, noi ştim că în apicultură sunt ani buni şi ani în care producţia poate fi aproape nesemnificativă. Problema cu care ne confruntăm este că stăm, cum s-ar zice, cu mierea-n bătătură, fiindcă procesatorii au depozitele pline şi nu mai contractează de la noi“.

Atestată ca produs apicol montan, mierea „Prisăcarilor“ cărăşeni este foarte apreciată, însă preşedintele cooperativei, Ion Bărbuţ, spune că a încercat să negocieze la Berlin un preţ de 4 euro pe kilogram, dar au câştigat chinezii care au lăsat kilogramul de miere la 1 euro.

„Degeaba le-am explicat că mierea noastră e atestată ca produs montan, că e curată, şi că ce cumpără de la chinezi e de calitate mult inferioară. Nici procesatorii nu mai au unde să depoziteze mierea, că nu pot s-o vândă, n-au cu cine să încheie contracte din cauza chinezilor, care au invadat piaţa produselor apicole. Ar trebui să scadă şi ei preţul, dar nimănui nu-i convine să dea miere bună pe un preţ de nimic“.

Apicultorul cărăşean spune că în materie de programe de susţinere guvernamentală colaborează foarte bine cu AFIR-ul şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, chiar şi cu APIA, însă ajutoarele de minimis sunt foarte mici, pentru o familie de albine acordându-se doar 20 de lei. Nici nu e de mirare că numărul apicultorilor a scăzut în Cooperativa Prisăcarii Hercules, de la 170 câţi au fost la început, în urmă cu 10 ani, la 117, unii preferând să ia calea străinătăţii.

Alexandra Gorghiu