Cu toate că în luna iunie a acestui an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, consideră că un act normativ pentru compensarea financiară va deveni un set de tarife. Acesta a precizat că un onorariu similar există şi în alte ţări europene, medicii având libertatea să aibă pacienţi privaţi şi într-un spital public.
„E jignitor să folosim cuvântul «şpagă» pentru o compensare cel mai adesea nesolicitată. Ideea în sine nu se referă la a legaliza sau nu şpaga. Problema este mai complexă şi porneşte de la un dublu comportament – al medicului şi cel al pacientului. Oricum, medicul face tot ce ştie şi ce poate ca să nu facă rău pacientului, pentru că acesta este principiul de bază al medicinei. Sistemul este imperfect şi, de multe ori, medicul nu poate să facă tot ceea ce ştie. Dar mai intră în ecuaţie şi confortul psihic al pacientului, care consideră că, dacă oferă o «atenţie», va fi mai bine îngrijit“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.
Ministrul Sănătăţii a precizat că vor fi nişte criterii foarte bine stabilite pentru a se stabili ce pacienţi vor putea beneficia de aceste servicii, la fel şi numărul de proceduri, numărul de intervenţii, numărul de consultaţii vor fi foarte clar reglementate prin norme la respectiva lege. „E deja o cutumă, pentru că am mulţi prieteni, unii dintre ei chiar medici, care susţin că nu se pot prezenta la un specialist pentru că «nu sunt pregătiţi». Circa 60-70% dintre pacienţi obişnuiesc să ofere amintitele atenţii, şi aici vorbim şi de oameni cu pregătire superioară, repet, chiar medici. I-am şi întrebat dacă li s-a cerut ceva, însă există un declic în conştiinţa lor legat de «obligaţia» de a oferi o compensaţie. Există şi o intenţie a statului de a impozita şi aceste sume. Cât despre un plan tarifar pentru acest segment, mi se pare puţin lipsit de onestitate faţă de pacient. Acesta poate fi reglementat în cazul în care există pacienţi care insistă să fie trataţi de un anumit doctor, şi asta reprezintă servicii la cerere. Sunt medici care operază şi dimineaţa la ora 3.00 pacienţi programaţi, cazuri grave. Or, dacă cineva doreşte să intre peste rând, vorbim de o recompensă în funcţie de gradul profesional şi importanţa solicitării. În sistemul public nu e cazul, dacă medicul respectiv are timpul necesar şi capacitatea de a acorda serviciile. O reglementare este necesară, dar «legalizarea unei şpăgi» este dezonorantă pentru corpul medical“, a adăugat dr. Luca.
Alianţa Medicilor, creată pe site-urile de socializare, a înfierat intenţia Guvernului de a legaliza plăţile făcute de pacienţi, arătând că în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o „atenţie” medicului şi că „această practică a şpăgii din sistemul sanitar“ trebuie stopată.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro