Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Doar până la 1 august apicultorii mai pot solicita fonduri pentru refacerea efectivului de albine şi combaterea bolilor.

Crescătorii de albine care nu au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin cererile şi documentele necesare solicitării sprijinului financiar acordat în cadrul Programului Naţional Apicol (PNA) 2014 – 2016 mai au la dispoziţie patru zile pentru a face acest lucru.

Beneficiarii programului sunt apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate,  întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, organizate în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători.

Prin PNA 2014 – 2016, apicultorii primesc bani pentru realizarea sistemului informatic privind identificarea stupilor, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente în vederea combaterii varoozei şi refacerii efectivului de albine. Banii mai pot fi folosiţi şi pentru achiziţionarea de stupi în vederea reformării celor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral, dar şi pentru analizarea în laborator a calităţii mierii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, inspectorii APIA sau cei ai organismelor de control competente vor face vizite de inspecţie în teren, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat de stupari. Dacă în urma controlului efectuat se identifică neconcordanţe între informaţiile furnizate în cererea de plată, documentele justificative şi situaţia de la faţa locului, apicultorilor li se aplică o reducere a ajutorului cuvenit de 20%.