Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În urma repartiţiei desfăşurată joi, 24 martie, 11 studenţi de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, vor studia la universităţi din Europa beneficiind de burse Erasmus. Patru dintre ei ne-au vorbit despre aşteptările pe care le au de la Programul Erasmus.

Experienţa interculturală şi stagiul în străinătate sunt marile câştiguri ale studenţilor.  Am reţinut asta din expunerea făcută de prof. Doina Frunzăverde cu prilejul Erasmus Open Day. Ulterior, cei interesaţi s-au înscris în vederea obţinerii unei burse Erasmus, au susţinut teste şi, în cele din urmă, 11 studenţi au fost repartizaţi la universităţile partenere. Cu acest prilej, am discutat cu unii dintre tinerii care, anul viitor, vor pleca la studiu în Europa.

Pentru Cornelia Chişcuţa, Erasmus înseamnă îndeplinirea unui vis. „De mult îmi doresc să merg la Paris şi voi reuşi să fac asta deoarece voi studia acolo. În perioada februarie-august 2017, voi beneficia de o bursă de studiu la o universitate din Paris”, ne-a spus studenta în anul I la specializarea ECTS. Ţara lui Moliere o atrage pe Cornelia şi în ideea de a se stabili definitiv acolo. Tot la Paris va studia şi Ruslan Berendeev. „O experienţă de nepreţuit pentru că o asemenea perspectivă se iveşte rar. Iar, când se iveşte, nu trebuie s-o ratezi”, ne spune tânărul, student tot în anul I la ECTS. Şi el va pleca tot în perioada februarie-august 2017.

Renate Lauru este studentă la asistenţă socială, în anul II. Anul viitor va studia la o universitate din Mainz timp de un semestru. „Pentru mine, este prima experienţă Erasmus. Sper să urmeze şi altele. Studiind în străinătate, îmi doresc să mă perfecţionez profesional şi în perspectiva viitoarei cariere. Nu ştii niciodată ce oportunităţi ţi se ivesc”, au fost cuvintele Renatei.

Pentru Marian Nedeloni, Erasmus nu reprezintă o noutate. Este student la masterat în anul I şi, în primăvara anului viitor, timp de şase luni, va pleca la Gelsenkirchen pentru a-şi elabora lucrarea de dizertaţie. Marian revine la această universitate după ce, în 2009, şi-a elaborat acolo lucrarea de licenţă. „Atunci a fost prima mea ieşire din ţară. Am întâlnit studenţi din toate colţurile lumii şi am legat prietenii cu ei. M-a ajutat mult această experienţă şi relaţionarea într-un mediu academic din străinătate”, îşi aminteşte Marian. Viitoarea experienţă îi va oferi posibilitatea de a se perfecţiona întrucât Marian vine după o activitate de şase ani în învăţământul reşiţean.