Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consideră noul manager interimar al unităţii, Waldemar Ioan Murgu, numit în funcţie din 3 septembrie, după ce medicul Cristina Bacer a demisionat.

Waldemar Murgu vine din mediul privat, unde a condus mai multe companii multinaţionale cu cifră de afaceri de peste un miliard de euro. Pe această bogată experienţă managerială a mizat şi conducerea Consiliului Judeţean, atunci când i-a propus acestuia să preia şefia Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, a cărui situaţie financiară nu este deloc roz. Încrezător în planul său managerial, Waldemar Murgu este convins că va reuşi să readucă unitatea spitalicească pe linia de plutire. Mai mult, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o miercuri, 5 septembrie, Murgu a pus pe tapet o parte din ideile după care-şi va ghida viitoarele acţiuni.

„Experienţa mea poate nu este sută la sută medicală, dar managerială cu certitudine este! Am fost plăcut surprins de propunerea venită din partea conducerii CJ şi sunt convins că vom putea face lucruri care vor fi cel puţin mai bune decât cele de până acum. Cu toţii cunoaştem situaţia financiară a spitalului, problemele cu care se confruntă, şi pentru că totul este condiţionat de aspectul economic, trebuie să luăm în calcul şi acest aspect, şi să-l punem pe locul I, în poziţia zero, să spun aşa, al importanţei şi al priorităţii în activităţile viitoare. După cum ştiţi, situaţia unităţii este grevată de foarte multe arierate, datorii vechi, şi tocmai de aceea primul lucru pe care mi l-am propus este să aducem rezultatul economico-financiar al Spitalului Judeţean pe un zero lunar. Adică, nu putem vorbi de plata unor datorii vechi fără a crea un excedent lunar bugetar, un rezultat financiar pozitiv“, a spus proaspătul manager. Cu alte cuvinte, noua conducere speră ca, de acum înainte, rezultatul lunar să fie unul pozitiv, fără datorii, pentru a putea fi în măsură să achite din arieratele deja existente şi să fluidizeze activităţile spitaliceşti.

spital-r

Waldemar vrea şi finanţare privată!

Pe de altă parte, Waldemar Murgu a vorbit şi despre nevoia de atingere a gradului de realizare a contractului încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi despre asigurarea predictibilă a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare. „Ştiţi foarte bine că legislaţia prevede o serie de medicamente, materiale, şi aşa mai departe, care trebuie asigurată într-un regim special pentru o anumită perioadă de timp, ca o rezervă, ca un tampon. Vom încerca să fim mult mai atenţi la aceste lucruri pentru ca situaţiile din trecut să nu se mai întâmple“, a subliniat managerul SJU.

De altfel, Waldemar Murgu a explicat că îşi doreşte să se orienteze şi spre alte surse de venit. „Cred că a venit vremea ca societăţile de stat să se bazeze, din ce în ce mai mult, pe forţele proprii. Şi când spun asta mă refer la atragerea de fonduri europene, ceea ce s-a întâmplat şi până acum dar mi-aş dori să fie mult mai bine, pe atragerea de venituri din surse private, iar aici mă refer la donaţii, sponsorizări, la organizarea şi susţinerea unor grupuri civice, care pot renova unele saloane pe banii lor, de exemplu, pentru că sunt oameni care doresc să facă aşa ceva. Însă pentru asta este nevoie şi de o campanie de marketing! Ştiu, sună ciudat, dar din păcate asta este realitatea şi trebuie să ne adaptăm timpului!“, a mai precizat Murgu.

În finalul discuţiei avute cu presa, noul manager a tras şi concluziile: „Spitalul Judeţean este asemenea unui puzzle, pe care noi trebuie să-l rezolvăm! Este o muncă migăloasă, dar sunt convins că vom reuşi. Am găsit o echipă competentă, bine pregătită, cred că trebuie doar motivată puţin şi trebuie să găsim calea comună pentru a trage împreună la aceeaşi căruţă!“.