Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din spatele microfonului, a făcut o incursiune în lumea condeiului, promiţându-i cititorului că se va prăpădi de râs.

Văzut de criticul literar Gheorghe Jurma drept un fel de Mircea Cavadia al radioului, pentru stilul acid de a spune lucrurilor pe nume, unul dintre ghimpii de pe limba soacrei a râs şi s-a străduit să smulgă tuturor hohote. Mai rău e că promite să înţepe din nou! Nu, nu este vorba despre vreo dramă a Vestului Sălbatic, ci despre lansarea volumului „Coana Aglaia“, purtând semnătura jurnalistului radiofonic Dan Agache. Evenimentul s-a derulat la sfârşitul săptămânii trecute, sub cupola Bibliotecii Germane „Alexander Tietz“, în prezenţa unui public dominat de figuri cunoscute din lumea culturii şi a radioului, şi nu doar din Reşiţa.

„Am trăit şi clipa aceasta, momentul lansării la apă a Coanei Aglaia. După ce veţi citi cartea, cu siguranţă va trebui să ne aşteptăm la un tsunami. E o carte pe care am scris-o atunci când am dorit să aduc un zâmbet pe chipul ascultătorilor radioului. Cartea a prins viaţă după ce foarte multe săptămâni scriam în fiecare duminică câte un capitol, pentru a-i face pe ascultători, în dimineţile de duminică, să uite de viaţa tristă, de facturi, de probleme, de datorii, de toate cele. A prins viaţă Coana Aglaia. Vă avertizez, voi recidiva! A fost greu să scot prima carte. (…) Nu mi-e greu să scriu, nu mi-e greu să vorbesc cu ascultătorii, dar mi-e foarte dificil să fiu eu gazdă şi pionul principal. De regulă stau după camera de filmat, în spatele microfonului. Le doresc tuturor celor care vor avea prilejul să citească această carte să râdă, pentru că râsul îngraşă, şi-n felul acesta mai facem puţină economie la mâncare şi la buget“, cam aşa a sunat descrierea făcută de autor.

„În contextul literaturii reşiţene, iată apare un nume nou, de data aceasta nu un poet, nu un critic, nu un istoric, nu un prozator de gravitate mondială, ci un umorist. Unul care şi el se poate contextualiza, să zicem, pe linia lui Mircea Cavadia, gazetarul şi prozatorul dispărut dintre noi. Dar un umorist care-şi crează un univers aparte, un personaj special, şi promite o secvenţă romanescă foarte interesantă. I-aş remarca aceste calităţi umoristice şi cred că debutul său acum este de bun augur pentru ceea ce el şi scriitorii Reşiţei vor face de acum înainte“, remarca editorul Gheorghe Jurma.

Atmosfera a fost una caldă, familială, s-a râs în hohote, s-au spus vorbe mari, s-au decernat medalii şi chiar s-au depănat amintiri.