Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta s-a spus cu prilejul şedinţei solemne organizate de Ziua Jandarmeriei Române, sub cupola palatului administrativ judeţean.

Intonarea imnului şi binecuvântarea creştină au fost momentele care au deschis festivităţile solemne derulate în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Lt.col. Ionel Dina-Mănoiu, comandantul jandarmilor cărăşeni, a fost cel care a deschis şirul mesajelor oficiale întrucât marţi, 3 aprilie, „Jandarmeria Română a împlinit 168 de ani de la înfiinţare. Am sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române cu activităţi pe care am început să le organizăm în urmă cu o săptămână. Au debutat cu activităţile sportive, de întrecere şi îndemânare ale jandarmilor. În 2 aprilie le-am definitivat prin premierea câştigătorilor, iar acum, cu această şedinţă omagială aniversară, încheiem activităţile dedicate Zilei Jandarmeriei Române“. La pupitrul vorbitorilor au urcat şi prefectul Matei Lupu, şi preşedintele judeţului, Silviu Hurduzeu, dar şi multe alte oficialităţi, au fost înmânate diplome şi plachete aniversare.

jand-3

Ceas aniversar şi de cumpănă

De departe, Ioan Popa, primarul Reşiţei, a vorbit despre o realitate mai puţin fericită: „Chiar dacă este vorba despre o aniversare iar momentul este unul solemn, e bine să vedem ce se întâmplă în zilele noastre. Constatăm cu regret că traversăm perioade nu atât de fericite, din punct de vedere al autorităţii publice în România. Există o anumită disoluţie a autorităţilor publice în această ţară care nu este de bun augur. Şi trebuie să recunoaştem că în ultimii ani am văzut cum Poliţia română a fost golită şi se goleşte de conţinut, pas cu pas, zi de zi, an de an. Efectivele lor scad. Vorbeam cu colegi de-ai noştri, şi unde Poliţia Rutieră avea patru, şase echipaje la nivel de oraş, am ajuns la un echipaj pe schimb. Acest lucru care ar trebui să ne trezească măcar reflexii. Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivel judeţean şi, probabil, şi la nivelul Jandarmeriei. Nu este cazul să facem acum o statistică a numericului de resursă umană, dar asta duce la o scădere, la o disoluţie a autorităţii, lucru pe care eu vreau să-l punctez şi să-l aduc ca o problematică la care toţi cei de faţă ar trebui să ne gândim. Cunoaştem situaţii de poliţişti abandonaţi, de jandarmi poate abandonaţi de legislaţie, de cutume ale legislaţiei române, de teama de a interveni, legate de repercusiuni. Aş vrea să fac un apel la cei în cauză să încerce să construiască legi care să dea forţă colegilor noştri, astfel încât ordinea de drept în ţara asta să fie respectată. Pentru că de fapt cetăţenii asta îşi doresc, să aibă siguranţă şi să se simtă ocrotiţi de către cei care sunt practic puşi să facă acest lucru“.

jand-1

Din dorinţa de a încheia într-o notă pozitivă, edilul a ţinut să le ureze succes jandarmilor, să felicite conducerea actuală, fără a minimaliza eforturile depuse de cei dinainte, precizând că în Caraş-Severin se simte un reviriment în acest segment şi că se poate spriji pe oamenii legii: „Mă bizui pe ei şi sper ca şi judeţul Caraş-Severin să se bizuie pe Jandarmeria Română“.

jand-2

După solemnităţi a urmat, în Piaţa Centrală, un moment mai plăcut în special pentru cei mici: o serie de exerciţii demonstrative de dificultate foarte mare, dresaj cu câinii de serviciu şi exerciţii de autoapărare, executate de luptători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin.