Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O echipă de opt membri ai Asociaţiei Speologice Exploratorii inventariază şi cartează, în aceste zile, peşterile din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi efectuează studii de evaluare a efectivelor populaţionale de lilieci.

„Determinăm astfel ce specii de chiroptere au habitat în parc şi, implicit în peşteri. Inventariem izvoarele şi ponoarele din perimetru pentru a determina circulaţia de apă subterană din întreaga zonă carstică aflată în arealul parcului naţional. Aceasta este şi o acţiune pregătitoare pentru studiile pe care le vom demara în primăvară când vom efectua marcări cu fluorescenină a apelor subterane pentru a determina acele drenaje“, ne-a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele asociaţiei.

Membrii asociaţiei Exploratorii primesc, în această perioadă, solicitări pentru ghidaje în ceea ce priveşte obiective turistice ce pot fi vizitate şi în timpul iernii, cum ar fi zona de „tunele“ de la Sasca Română, Cheile Şuşarei (dacă zăpada permite accesul) sau izbucul şi cascada Bigăr.

Asociaţia Speologică Exploratorii are în derulare trei proiecte şi pregăteşte alte câteva, toate legate de peşteri ca habitat protejat. „Pregătim o acţiune de amploare pentru vara viitoare, pentru a realiza o hartă de distribuţie a speciilor de lilieci din zona noastră. Acţiunea se realizează la nivel naţional, cu aportul mai multor organizaţii, având drept obiectiv general cunoaşterea stării de conservare a speciilor de chiroptere. Datele adunate pot fi folosite pentru raportul pe care România trebuie să-l facă în calitate de stat membru UE, vizavi de starea de conservare a habitatelor şi speciilor din siturile Natura 2000“, a mai amintit Bădescu.

Flavius Rotariu