Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Am fost fidel ani de zile acestui partid dar, până la urmă, fidelitatea este și față de tine însuți“, a declarat miercuri preşedintele CJ Caraş-Severin.

„Pe 24 noiembrie 2010, am făcut mai multe afirmații în legătura cu provocările pe care PD-L le avea de suportat la vremea respectivă. Spuneam că nu alegerile interne (eram în preajma campaniei pentru acestea) sunt o prioritate, ci scoaterea României din haosul administrativ, vrajba politică și statul polițienesc, lucruri care sufocă țara. Acesta este și principalul motiv pentru care astăzi vorbim de sărăcirea populației. Am spus acest lucru atunci și apoi l-am repetat de 46 de ori, în diverse județe, ultima dată la Convenția PD-L din luna mai a anului trecut. Le mulțumesc colegilor mei care m-au votat atunci. Însă opțiunile mele privind dezvoltarea României nu au fost aceleași cu ale unora dintre membrii din conducerea partidului“. Cu aceste cuvinte și-a început Sorin Frunzăverde conferința de presă de miercuri.

Frunzăverde a spus că, deși a insistat la nivelul conducerii partidului să fie elaborat un buget descentralizat, „în toți acești ani am asistat la cel mai centralizat exercițiu financiar. Deși am insistat pentru descentralizarea resursei financiară ca imediată pârghie pentru descentralizarea administrativă, nu s-a întâmplat nimic. Așa cum am spus, eu văd altfel dezvoltarea României, iar ideile mele diferă de cele ale conducerii partidului. Nu cred că putem rezolva probleme de la consolidarea democrației până la creșterea economică cu abordări cum există, la ora actuală, în interiorul PD-L“.

Nu am venit în PNL pentru funcții

În privința trecerii sale la PNL, Sorin Frunzăverde susținea că mai crede într-o construcție de dreapta, iar PNL este o formațiune de această orientare, adăugând că „scopul venirii mele în acest partid nu vizează funcții“.

„Ne e frică să vorbim la telefon“

Frunzăverde a mai spus că, din păcate, toate crezurile sale nu se mai pot realiza din interiorul PD-L:„Este adevărat că pe parcursul acestor ani am discutat cu liderii USL de azi și cred că există la nivelul clasei politice resursa necesară de a institui un dialog real între putere și opoziție. Cred că există resurse pentru a reașeza România în normalitate, prin dialogul care azi nu mai există și care acum generează doar vrajbă politică. E nevoie de un dialog și pentru reabilitarea imaginii Parlamentului ca instituție fundamentală a statului, care, prin gâlceava politică, a fost expediat în derizoriu. România, prin dialog, poate să iasă din sărăcie și să renunțe la starea de stat polițienesc. Am ajuns să ne fie frică să vorbim la telefon. Am fost fidel acestui partid atâția ani dar, până la urmă, fidelitatea este și față de tine însuți. Regret doar faptul că nu am fost ascultat. Dacă se întâmpla acest lucru, Partidul Democrat nu era în starea în care a ajuns azi. Prin urmare, voi candida la președinția CJ, din partea USL, ca membru PNL“.

Nu voi destabiliza Guvernul

Întrebat dacă și-a anunțat colegii de la centru, Frunzăverde a precizat: „Da, am purtat discuții cu majoritatea acestora. Am avut o discuție chiar și cu primul ministru, una normală de altfel, și i-am spus că nu am intenția să destabilizez Guvernul. Eu vreau să fac o construcție, nu să distrug una. I-am spus că și dânsul trebuie să își ducă mandatul până la capăt. Nu am provocat niciun fel de discuție în sensul ca cineva să mă urmeze sau nu. Și primarii din Caraș-Severin pot alege să facă ce vor, nu le impune nimeni, nimic“.

La întrebarea dacă se consideră liberal sau neoliberal, președintele CJ Caraș-Severin a spus doar atât: „Mă consider Sorin Frunzăverde“.

Nina Curița