Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Președintele Consiliului Județean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a primit marţi vizita delegației comunei Vârşeţ, Republica Serbia, formată din Cedomir Zivkovic, primarul comunei, şi Jovica Zarkula, președintele Adunării comunei Vârşeţ. Cu această ocazie, reprezentanţii sârbi au oferit nominalizarea pentru Floarea Dunării, o distincţie specială a ministerului sârb.

Ministerul Dezvoltării Regionale al Republicii Serbia a decis să marcheze cooperarea transfrontalieră, oferind nominalizarea pentru distincţia Floarea Dunării preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

„Sunt onorat de acest gest, care-mi oferă prilejul de a menţiona şi un bilanţ – din fonduri transfrontaliere am derulat, din anul 2007, cu partenerii din Serbia, 29 de proiecte. Dintre acestea, mai mult de jumătate, 15, sunt cu Vârşeţul. Mai sunt trei cu Veliko Gradişte, două cu Pancevo, trei cu Biserica Albă, precum şi cu Pojarevaţ, Zrenjanin, Alibunar, Golubac etc. Volumul financiar este de 20,21 milioane de euro, ceea ce înseamnă că partea sârbă a beneficiat de circa 10 milioane de euro. Constituie un parteneriat după ani de zile de absenţă în acest sens, care se va extinde în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât deja avem un exerciţiu şi vom continua. De anul acesta începe un nou ciclu de finanţare europpeană şi am identificat câteva teme de colaborare. Încercăm să dezvoltăm colaborarea şi la nivel statal”, a precizat preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde.

Există două scrisori de intenţie trimise Ministerului Transporturilor de la Belgrad şi celui de la Bucureşti prin care se iniţiază demersurile pentru construcţia autostrăzii Timişoara – Belgrad. „Studiul de fezabilitatea va putea fi realizat din fonduri transfrontaliere. În perioada următoare vom avea, la Timişoara, o întâlnire cu miniştrii resposabili pentru acest demers. Sigur că prin luna aprilie vom depune alte proiecte transfrontaliere, şi noi, şi Vârşeţul“, a mai adăugat Frunzăverde.

Flavius Rotariu