Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Noua lege a alegerilor locale este considerată de preşedintele Consiliului Judeţean „un moment de regres al democraţiei din România“.

Parlamentarii noştri, după ce au cugetat că toate merg bine în România datorită muncii şi gândirii lor, s-au gândit că trebuie umblat şi la votul românilor, singurul care de altfel a mai rămas neatins de legi şi ordonanţe. Aşa că zilele trecute au hotărât că, începând cu 2016, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de consilii județene nu vor mai fi votați direct de cetățeni, ci de către consilierii județeni, cu majoritate simplă. Însă aceştia vor putea fi demişi, motivat, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total.

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, consideră legea un moment de regres democratic. Mai mult, şeful judeţului este de părere că „alegerea preşedintelui CJ de către consilierii judeţeni diminuează semnificativ din legitimitatea celei mai importante personalităţi politice şi administrative a unui judeţ. Preşedintele CJ este cel care gestionează bugetul judeţului şi finanţările din fondurile europene (dacă sunt); or, în cazul judeţului nostru, suntem pe primul loc pe ţară la acest capitol“.

Acesta mai consideră că alegerea şefului unui consiliu judeţean prin votul direct al populaţiei depolitiza personalitatea preşedintelui. „Era un vot dat pentru omul care ajungea preşedintele Consiliului Judeţean. Alegerea şefului judeţului de către consilierii judeţeni politizează funcţia pe care o are cel mai important om al administraţiei dintr-un judeţ. De fapt, este vorba de dorinţa centrului bucureştean de a controla politic totul. Un preşedinte ales direct de către populaţie nu putea fi practic determinat în niciun fel de către Bucureşti. La fel ca până în 2008, un scrutin exercitat doar de către consilierii judeţeni va crea suspiciuni, ipoteze în legătură cu jocuri politice şi de interese“, a mai adăugat Sorin Frunzăverde.

Actualii primari nu plâng după al doilea tur de scrutin

Vizavi de alegerea primarilor din primul tur de scrutin, unii dintre actualii edili sunt de acord cu noile modificări, alţii nu. „Eu cred că, în cazul primarilor, este mai bine să fie desemnaţi după primul tur de scrutin, consideră Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Aşa se întâmplă în majoritatea ţărilor europene, fiind un sistem mai economic. De ce n-ar fi şi la noi la fel? În cazul Consiliului Judeţean, cred că se va reveni la vechile prevederi. Şi în trecut preşedintele CJ era ales de către consilierii judeţeni, dar consider că era mai bun sistemul actual, când acesta este votat de către cetăţeni“.

Gheorghe Roma, edilul comunei Slatina Timiş, nu vede cu ochi buni noile schimbări legislative: „Din punctul meu de vedere, legea avantajează primarii în funcţie. Eu am câştigat de fiecare dată alegerile din primul tur, dar consider că această măsură nu este deloc democratică, deoarece primarul ar trebui să obţină jumătate plus unu din voturile alegătorilor “.

„Din punctul meu de vedere, ca primar, alegerea edilului şef al unei comunităţi din primul tur de scrutin reprezintă un avantaj. Este cert că un primar în exerciţiu pleacă de undeva de la 20% în opţiunile electorale ale comunităţii pe care o reprezintă deja. Dacă e să vorbim ca om politic sau ca potenţial candidat care nu are în spate alte mandate câştigate, democratic ar fi rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin“, a precizat Gheorghe Românu, primarul oraşului Anina.

La rândul său, primarul Iancu Panduru, din Mehadia, consideră că astfel cheltuielile vor fi mult diminuate: „Din punct de vedere financiar, este un câştig. Noile reglementări ar putea favoriza primarul în funcţie, pentru că este mai cunoscut decât ceilalţi, însă în cazul în care acesta nu a reuşit să-şi respecte promisiunile din precedenta campanie electorală, va fi cu siguranţă în dezavantaj“.

„Statistic vorbind, alegerea primarului din primul tur al alegerilor îi avantajează clar pe cei în exerciţiu, care au confirmat deja opţiunile comunităţilor din care provin. Aceştia se bazează şi pe lucrurile pe care le-au realizat pe perioada mandatelor, pe acest capital electoral“, ne-a declarat Ion Poplicean, primarul comunei Sasca Montană.

Interesant. Rezultatul unui tur doi ar fi democratic. Parcă toată lumea vorbeşte despre chestiile democratice folosind „ar fi“ şi nu „este“. Deci, cât de democratic este ca preşedintele unui judeţ cu peste 270.000 de locuitori să îl aleagă doar 31 de oameni?