Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Caraş-Severin de sâmbătă a fost una cu scântei. Reprezentanţii PSD au părăsit întâlnirea, fiind nemulţumiţi de faptul că PNL ar urma să ocupe cele două funcţii de vicepreşedinte al CJ.

Înaintea şedinţei, preşedintele forului, Sorin Frunzăverde, a vorbit din nou despre statul poliţienesc, considerând cazul Adrian Năstase drept una dintre consecinţele pe care le au acţiunile comandate de factorul politic. Referindu-se la instituţiile cele mai înalte din sistemul judiciar românesc, Frunzăverde a spus că se ridică o serie de întrebări: „Este oportună funcţionarea unor astfel de instituţii? Nu devin oare ele simple instrumente?“.

Președintețe CJ a pus tot pe seama statului polițienesc și acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta, dar şi încercările de a lega numele lui Frunzăverde de cazuri precum cel al fostului director al APIA Caraş-Severin. În cadrul şedinţei de constituire, noii consilieri au depus jurământul iar procedura a decurs în deplină înţelegere, până în momentul prezentării propunerilor pentru cei doi vicepreşedinţi ai forului judeţean.

Singura formaţiune care a făcut acest lucru a fost PNL, care, prin vocea Iustinei Turnea, consilier judeţean şi vicepreşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale din România, care i-a nominalizat pe liberalii Ionesie Gheorghioni și Ilie Iova. În pauza ce a urmat pentru ca aleșii judeţeni să-și poată manifesta votul secret, deputatul Ion Mocioalcă, preşedinte al PSD Caraș-Severin, a ținut să facă o declaraţie de presă în care i-a acuzat pe liberali de tendința de a acapara toate funcţiile din palatul județean: „Se încalcă grav protocolul național, este un atac grav la adresa unității USL. Acesta este motivul pentru care părăsim lucrările Consiliului Județean. (…) PSD şi-a adus pe deplin aportul la alegeri“.

Social-democratul a mai spus că era firesc ca în CJ să nu existe grupuri politice PNL şi PSD ci unul al USL, şi că formațiunea pe care o conduce nu va face propuneri pentru vicepreședinții consiliului județean, dar că va prezenta conducerii USL de la nivel naţional situaţia produsă în judeţ. Pe cine ar fi vrut PSD Caraş-Severin ca vicepreşedinte al CJ?

„Nominalizarea noastră ar fi fost Ion Spânu, pe care l-am prezentat şi la nivel naţional. Să vedem cum se rezolvă şi cum se pedepseşte“, a conchis liderul PSD. În schimb, liderii liberali cărăşeni au spus că vor arăta faptul că, în judeţ, PSD nu a ajutat USL ci dimpotrivă, angajaţi ai formaţiunii aducând, în public, injurii şi acuzaţii grave la adresa candidaţilor PNL.

Marcel Vela, preşedintele PNL Caraş-Severin, a precizat faptul că la nivelul USL a existat încă de la început o înţelegere foarte clară pentru o majoritate PNL la nivel judeţean, şi pentru una PSD la nivel local, lucru susţinut inclusiv de candidatul USL la Primăria Reşiţa, primarul Mihai Stepanescu.

USL nu se rupe în Caraş-Severin! Avem multe de făcut şi suntem prea mulţi USL-işti în judeţ care ţinem la această alianţă. După acţiunile începute în martie, puţini se aşteptau să se schimbe guvernul. USL va mai ţine cel puţin cinci luni şi patru ani, până în 2016“. Chiar şi aşa, cu sau fără reprezentanţii PSD, consilierii judeţeni i-au votat, cu câte 23 de voturi pentru şi unul anulat, pe cei doi vicepreşedinţi. Sorin Frunzăverde a explicat însă şi faptul că „niciodată nu a existat o discuţie pentru un vicepreşedinte al CJ“. Întrebat dacă vede în situaţia creată la CJ un prim pas spre destrămarea USL, oficialul a răspuns: „Dacă domnul Mocioalcă rupe USL în Caraş-Severin, nu va ajunge deputat!“.

Antoniu Mocanu