Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acesta este motivul pentru care şeful judeţului a intervenit pentru ca gazul la CET să nu fie oprit. Luni, la ora 13, după cum v-a informat Jurnal CS, E.On Gaz a sistat furnizarea gazului către CET 2010 Reşiţa, din cauza neplăţii datoriilor.

În aceeaşi zi, la ora 18, compania de gaz a reluat furnizarea combustibilului, după ce preşedintele CJ a discutat cu factorii decizionali ai E.On. „Vreau să lămurim încă o dată un aspect legat de termia municipiului: CET-ul nu este obligaţia preşedintelui Consililului Judeţean, ci a Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa. Luni am intervenit pe toate căile pentru a nu fi oprit gazul doar pentru că nu puteam să las oamenii să îngheţe. Şi asta ţine de o responsabilitate morală, ţine de faptul că sunt locuitor al Reşiţei. A fost pentru a doua oară, în iarna aceasta, când Marinescu, administratorul CET, m-a sunat să găsim o soluţie pentru termie. Şi am găsit-o ca şi în noimebrie“ a precizat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Sorin Frunzăverde.

Acesta a mai spus că, din 1992 încoace, „primarii şi consilierii locali care s-au perindat la conducerea Reşiţei nu au făcut nimic pentru CET, în afară de faptul că i-au schimbat denumirea“. „Trebuia ca anul trecut, dintr-un buget de 100 de milioane, să se aloce patru milioane pentru termie“, a declarat preşedintele CJ.

Frunzăverde spunea că a convenit luni cu Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, ca până la finele lunii ianuarie primăria să plătească 400.000 de lei pentru gaz: „Pe lângă faptul că îngheţau oamenii şi elevii la şcoală, mai îngheţa şi reţeaua şi ce făceam? De fapt, şi în noiembrie am convenit că se va plăti măcar puţin din datorie. Nu trebuia toată plătită, ci eşalonat, măcar să se vadă buna intenţie. Însă nu s-a efectuat nici o plată. Şi la Guvern când am intervenit mi s-a spus că nu există comunicare cu Primăria Reşiţa. Oricum, plata facturii pentru luna ianuarie la gaz va fi efectuată de Guvern. Eu voi încerca să ajut în continuare primăria şi CET-ul, dar problemele societăţii de termie reprezintă obligaţia administraţiei reşiţene“, a mai adăugat Frunzăverde.

Şi pentru că administratorul CET 2010, Aurel Marinescu, a fost prezent la conferinţă, ziariştii l-au întrebat de ce nu a spus mai din timp de situaţia disperată a societăţii şi de faptul că nu se efectuează plăţi către furnizorul de gaz. „Eu nu mi-am permis să trec peste domnul primar. Chiar şi înainte de a apela la domnul preşedinte Frunzăverde, m-am consultat cu dl Stepanescu şi, la insistenţele dânsului, l-am sunat pe preşedinte. Eu îl informez pe primarul Reşiţei despre tot ce se întâmplă, aşa că nu am cum să trec peste dânsul şi să fac eu informări. Eu vreau ca Primăria şi Consiliul Local Reşiţa să respecte şi această societate comercială, precum şi abonaţii ei“, a răspuns Marinescu.

Nina Curiţa