Caraş-Severin, Romania

În fiecare iarnă, judeţul avea şomeri, în special din construcţii şi industria hotelieră, rata şomajului continuând să fiarbă pe toată perioada iernii, pentru ca anul următor, odată cu încălzirea vremii, angajările să explodeze tocmai în aceste domenii.

Urmau câteva luni de acalmie, după care peste vară se producea un ciudat echilibru între numărul celor rămaşi fără lucru şi cel al persoanelor angajate în munci sezoniere. În toamnă şomajul creştea din nou, de această dată cei „înregimentaţi“ fiind tinerii, foşti elevi sau studenţi, în majoritate absolvenţi ai instituţiilor cărăşene de învăţământ.

Anul acesta, deşi criza ar fi trebuit să arunce în aer rata şomajului, în Caraş-Severin la ceea ce ar putea părea calmul dinaintea furtunii… „De la începutul acestui an, atât rata şomajului, cât şi numărul de şomeri înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin au urmat aceeaşi linie descendentă înregistrată şi în cursul anului 2010, spune consilierul superior Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Rata şomajului înregistrată în luna mai la nivelul judeţului Caraş-Severin a fost de 4,84%, faţă de 5,45% în luna aprilie, sau faţă de 9,7% cât a fost înregistrată în luna mai a anului trecut. Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Caraş-Severin la finele lunii mai a fost de 6.326 persoane – din care 2.781 au fost femei –, în scădere cu 801 persoane faţă de luna anterioară. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivelul judeţului Caraş-Severin, 3.287 sunt indemnizaţi, iar 3.039 sunt neindemnizaţi. Rata şomajului în rândul femeilor a fost de 4,65%, în cursul lunii mai 2011“.

Trebuie precizat faptul că la nivel naţional media ratei şomajului a fost de 4,97%, ceea ce face ca judeţul nostru să aibă acest indicator sub cel naţional. Ceea ce înseamnă că angajatorii vor pierde, printre altele, procente serioase în cazul unor eventuale credite pentru crearea de noi locuri de muncă. Şi asta pentru că dobânda preferenţială acordată la astfel de credite era cu mult redusă în cazul angajatorilor din judeţele care înregistrau o rată a şomajului peste media naţională. Dar şi aici trebuie spus că, oricum, în ultimii ani angajatorii n-au avut posibilitatea accesării acestor credite…

Antoniu Mocanu