Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Încă din prima zi de plată, cei care au dorit să scape de grija impozitelor au stat la coadă ca să le achite.

Colectarea impozitelor şi taxelor locale a început în mai tot Caraş-Severinul, staţiunea Băile Herculane fiind una dintre primele localităţi în care casieriile s-au deschis încă de luni, 6 ianuarie. Spre deosebire de reşedinţa judeţului, spre exemplu, unde s-a dat startul colectării abia miercuri, 8 ianuarie, când la ghişeele casieriei din centrul municipiului de pe Bârzava s-a făcut coadă până în stradă.

De ce plătesc unii din prima zi şi se înghesuie la ghişee? Explicaţia, simplă şi corectă de altfel, vine din partea unui reşiţean care ne spune că, mai devreme sau mai târziu, impozitele tot trebuie plătite. Iar dacă le plăteşti din prima zi, scapi de griji mult mai repede.

În general, intrarea în 2014 nu a însemnat majorarea birului local, iar cei care-şi plătesc dările până în luna martie pot beneficia de o reducere de zece procente. Aceste reguli sunt valabile şi în staţiunea de pe Cerna, unde „încasările au început în limite normale, de luni, 6 ianuarie, ne mărturiseşte primarul Nicuşor Vasilescu. Sunt ceva mai ridicate decât în alte perioade ale anului. Am încasat 15-20 de mii de lei din taxe şi impozite în doar două zile de colectare, luni şi marţi”.

Şi la Bocşa a demarat, de câteva zile, colectarea impozitelor şi taxelor locale, proces care, potrivit primarului Eugen Cismăneanţu, e „ca la început, încet. Bocşenii nu se grăbesc”…

Nicuşor Vasilescu, primarul staţiunii Băile Herculane, a ţinut să-i asigure pe cetăţeni că impozitele şi taxele locale nu vor creşte deloc anul acesta, pentru că şi aşa nivelul lor este uneori destul de greu de suportat pentru unii cetăţeni: „Nu le vom majora! Sunt conştient că şi aşa sunt destul de greu de achitat”. Există însă situaţii în care unii nu şi-au achitat dările de ani buni, caz în care primăria a trecut la executări silite, însă cei vizaţi sunt, în majoritate, societăţi comerciale. Autorităţile din staţiune speră ca, astfel, cetăţenii să-şi achite la timp datoriile faţă de bugetul local. „Acolo unde au existat persoane sau familii cu probleme, cu dificultăţi financiare, am încercat mereu să ajutăm”, a mai precizat edilul.

Antoniu Mocanu