Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Programul a atins un maxim istoric al solicitărilor de garantare. Potențialii beneficiari sunt îndemnaţi la atenţie.

Programul Prima Casă este cel mai popular program guvernamental gestionat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Statisticile realizate de FNGCIMM arată faptul că acest program continuă să înregistreze o evoluție ascendentă.

„Programul Prima Casă poate fi considerat un indicator al încrederii românilor în viitor și a faptului că rezultatele macroeconomice, evoluția pozitivă a economiei României, devin vizibile la nivelul întregii societăți. Datele ne dau speranțe că auspiciile acestui an sunt pozitive, având în vedere că solicitările de garantare au crescut cu aproximativ 30% față de aceeași perioadă a anului trecut. De la începutul anului 2015, FNGCIMM a acordat un număr de aproape 6.800 de garanții, cu o valoare de 555 milioane de lei, ce au susținut credite în valoare de 1.110 milioane lei, valoarea medie a finanţării accesate fiind de aproximativ 165.000 de lei“, se precizează într-un comunicat al Fondului.

Ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de către fond este de 220 de solicitări pe zi, față de 120 de solicitări pe zi, cât se înregistrau în aceeași perioadă a anului trecut. În anii ce s-au scurs de la debutul programului, începând cu anul 2009, FNGCIMM SA a acordat aproape 139.000 de garanții, în valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate în valoare de circa 23 miliarde lei.

„Având în vedere volumul mare de solicitări de garantare pe care FNGCIMM le procesează în această perioadă, recomandăm potenţialilor noştri clienţi să încheie antecontractele de vânzare-cumpărare pe un termen de minim 30 zile. O verificare suplimentară a conţinutului dosarelor transmise spre aprobare, contribuie la evitarea reluării procedurii de analiză în cadrul fondului, așa cum se procedează în cazul unei documentații incomplete sau incorect întocmite. În această situație se află circa 30% din dosarele primite de către FNGCIMM, ceea ce obligă personalul fondului să revină în medie de trei ori pe aceleași solicitare, acţiune ce are efect direct asupra operativității si dinamicii procesului de acordare a garanţiilor“, se mai specifică în comunicat.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.