Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta chiar înainte ca ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să anunţe oficial că va introduce de luna viitoare obligativitatea ca fiecare spital judeţean din ţară să fie dotat cu un centru de prelevare de organe.

Anunţul ministrului a fost făcut săptămâna trecută la Bistriţa, în condiţiile în care în ţară au existat patru cazuri într-o singură săptămână, dar şi pe fondul unei colaborări din ce în ce mai strânse cu Eurotransplant. „Împreună cu domnul director Radu Zamfir de la Agenţia Naţională de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm. Programul naţional de transplant a fost restructurat, există posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicaţi efectiv şi este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe“, a spus Sorina Pintea.

Oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa au precizat că a fost deja înaintată documentaţia în vederea reacreditării acestui program, întrucât acreditarea a expirat din octombrie 2018. În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, pentru prelevarea de organe se formează o echipă medicală complexă formată din medici specialişti care monitorizează pacientul şi stabileşte dacă acesta poate fi donator de organe în caz că intră în moarte cerebrală. Potrivit precizărilor făcute de reprezentanţii SJU Reşiţa, pe lângă echipa medicală, spitalul mai pune la dispoziţie blocul operator, sala de operaţie şi anestezistul. Prelevarea efectivă este făcută însă de o altă echipă medicală care este pregătită în acest sens şi care va veni în momentul solicitării unui asemenea caz de donare de organe.

În ultimii cinci ani, la nivelul Spitalului Judeţean a existat un singur caz de declarare a morţii cerebrale, respectiv în 2014, cu această ocazie efectuându-se şi o prelevare de organe. Aşadar, la Reşiţa nu a existat şi, probabil, nici nu se va înfiinţa un centru special de prelevare de organe, ci doar va fi reavizată legal, cu acte în regulă, posibilitatea prelevării de către o echipă medicală specializată, care poate interveni în orice moment în cazul în care un pacient intră în moarte cerebrală, iar aparţinătorii sunt de acord să-i doneze organele. Termenul de la care va intra în vigoare obligativitatea ca spitalele judeţene să aibă centre de prelevare de organe este 15 septembrie 2019. În acest context, SJU Reşiţa e pregătit şi aşteaptă doar reacreditarea.

Alexandra Gorghiu