Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele Colegiului Farmaciştilor cărăşeni consideră că se fac prea puţini paşi în sensul eliminării problemelor.

Agenţia Naţională a Medicamentului a impus obligația, către toţi actorii din sănătate, fie medici prescriptori, fie farmacişti, de a declara activităţile de sponsorizare efectuate de către producătorii, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață sau reprezentanții acestora în România, distribuitorii angro şi en detail de medicamente, precum și de către beneficiarii sponsorizărilor. Termenul limită de depunere este 31 martie a anului în curs, iar Agenţia recomandă utilizarea formularelor electronice de declarare disponibile pe site–ul instituției.

„S-a constatat, de ceva timp, că aceste sponsorizări duc la un grad de imoralitate destul de crescut. Din păcate, aceste declaraţii nu vor elimina corupţia sau imoralitatea din sistem, atâta timp cât nu există un control riguros. Ideea Agenţiei este foarte bine intenţionată, însă este nevoie de mai mulţi inspectori ai ministerului care să verifice situaţia. Ştim cu toţii că au fost făcute mai multe «promovări» ale unor medicamente de către producători sau distribuitori. Filiera cea mai sigură pentru maximizarea vânzărilor este la prescriptori sau farmacii. Astfel intră bani negri în sistem. Cu plicul este tot mai greu, dar se organizează excursii, simpozioane, reţete, sau sume oferite direct prin sponsorizare. Când îşi promovează în mod sălbatic un medicament, cine este cinstit pierde. Chiar avem nevoie de cantităţi atât de mari din medicamentul respectiv? La noi sunt cele mai proaste reclame la medicamente şi cel mai mare consum nejustificat“, ne-a declarat Pavel Roşca, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Caraş-Severin.