Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – După Școala Pittner din Reșița, un alt important imobil de patrimoniu al județului ar putea fi reabilitat cu bani europeni. Este vorba de mult mai cunoscuta Vilă Elisabeta din Băile Herculane, clădirea în care împărăteasa Sissy, soţia lui Franz Iosif, împăratul Austriei, a locuit cînd a ajuns la Băile Herculane pentru cure de tratament (în anii 1884, 1887, 1890, 1892 şi 1896).

Primăria Băile Herculane, proprietarul imobilului, a reușit să depună un proiect în cadrul Programului RO-CULTURA, proiect ce are ca obiectiv „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Vila Elisabeta”, apelul de proiecte închizându-se zilele trecute. Doar două proiecte au fost depuse din Caraș-Severin, Școala Pittner din Reșița, așa cum spuneam, și Vila Elisabeta.

„Suma nerambursabilă solicitată pentru proiectul nostru este de 2 milioane de euro. Apelul a fost închis, iar în cadrul apelului au fost depuse 27 cereri de finanțare, în valoare totală de peste 43,4 milioane de euro. Bugetul total alocat apelului de proiecte a fost de 16 milioane de euro, iar valoarea sprijinului financiar nerambursabil acordată unui proiect a fost cuprinsă între 200 de mii de euro și 2 milioane de euro”, spun oficialii Primăriei Băile Herculane. Rămâne de văzut dacă proiectul de restaurare a Vilei Elisabeta va și primi finanțare, în condițiile în care concurența este mare, iar suma proiectelor depuse o depășește pe cea disponibilă prin apelul de proiecte.

Vila Elisabeta a fost construită în anul 1875, de către guvernatorul de atunci al băilor, Carol Tatarzi, în stil Rococo, iar după 1948 a adăpostit casa de cultură şi biblioteca oraşului. S-a mai încercat reabilitarea clădirii monument istoric în perioada 2009-2013, cu fonduri de la Ministerul Culturii, însă constructorul a dat atunci faliment, lucrările au fost stopate, iar finanțarea a fost pierdută.

Nina Curița