Caraş-Severin, Romania

BOCŞA -Înfiinţată ca serviciu în subordinea primăriei, structura are 12 posturi, dintre care unul de conducere, iar 11 de execuţie.

„Începând de acum, va fi sporită siguranţa, ordinea şi disciplina în oraşul nostru prin înfiinţarea Serviciului Public de Poliţie Locală Bocşa, informează primarul Eugen Cismăneanţu. Este o provocare pentru noi, ca administraţie locală, pentru că s-au impus măsuri organizatorice şi economice care nu s-au aplicat până în acest moment şi asta pentru că oraşul nostru nu a beneficiat până în prezent de o structură de «Politie Comunitara». Dar, cu toate acestea, am reuşit înfiinţarea acestui serviciu public, printr-un proces cât se poate de transparent“.

Potrivit edilului, primul pas care s-a impus a fost stabilirea existenţei legale a Serviciului Public de Poliţie Locală Bocşa şi aducerea înfiinţării sale la cunoştinţa cetăţenilor. După care a urmat recrutarea de personal, prin organizarea a trei sesiuni de concurs. „În urma selecţiei, s-au ocupat 12 posturi, dintre care 11 posturi de execuţie şi unul de conducere, iar personalul are în prezent statutul de funcţionar public, ne informează primarul oraşului Bocşa. Din septembrie, primii cinci dintre cei recrutaţi vor urma o perioadă de pregătire care durează trei luni şi în urma acesteia vor dobândi statutul de poliţişti locali“.

Şeful administrativului bocşean a explicat că, în mare, serviciul are asigurat personalul necesar bunei funcţionări şi a precizat cu ce se va ocupa şi care este structura noului serviciu: „Poliţia Locală a oraşului Bocşa va veghea asupra liniştii şi ordinii publice, asupra circulaţiei pe drumurile publice, asupra disciplinei în constructii şi în privinţa afisajului stradal, asupra evidenţei persoanelor şi asupra activităţilor comerciale de pe raza oraşului nostru. Aceste domenii constituie, de altfel, şi structura compartimentelor care alcătuiesc Serviciul Public de Poliţie Locală Bocşa, compartimente care la ora actuală sunt parţial ocupate prin recrutare de personal“.

De asemenea, autorităţile locale bocşene vor investi şi în baza materială ce va fi pusă la dispoziţia poliţiştilor locali. „Pentru a face serviciul mai viabil şi mai util, suntem în procedura de achiziţie pentru două autoturisme: o Dacia Logan şi o Dacia Duster“, spune Eugen Cismăneanţu, precizând că autoritatea locală nu va achiziţiona cele două autoturisme în leasing, ci le va cumpăra cu plata integrală, ce va fi asigurată din bugetul local.

Potrivit primarului Bocşei, anul acesta, până când nu vor fi încheiate toate procedurile şi perioada de pregătire a poliţiştilor locali, eficienţa serviciului nu va fi atât de vizibilă: „În opinia mea, rezultate semnificative se vor înregistra abia începând cu 2016“.