Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru absolvenţii de studii superioare care nu şi-au găsit un loc de muncă, postliceala sanitară poate fi soluţia.
Şcoala postliceală rămâne o alternativă pentru tinerii interesaţi să lucreze în sistemul sanitar. Şi nu vorbim doar despre adolescenţii care au picat examenul maturităţii, şi care sunt acceptaţi chiar şi fără o diplomă de Bacalaureat, ci şi despre absolvenţii de studii superioare. În ultima perioadă, tot mai mulţi studenţi sau licenţiaţi aleg să se înscrie la o postliceală sanitară, în urma căreia devin asistenţi medicali generalişti sau asistenţi de farmacie, în speranţa că se vor încadra mai uşor pe piaţa muncii. Avantajul unei astfel de şcoli constă în învăţarea directă a unei meserii, întrucât implică şi foarte multe ore de practică.

Până la 31 august, la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ din Reşiţa se fac înscrieri pentru un loc în cele trei clase la Şcoala Postliceală Sanitară. Sunt două specializări – asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie – iar acolo unde se depăşeşte numărul de înscrişi pentru o clasă, se susţine concurs de admitere. Fiecare clasă are 28 de locuri.

„Nu doar tinerii care nu au o diplomă de Bacalaureat se orientează spre aceste şcoli sanitare, cel puţin în cazul nostru 85% dintre candidaţi sunt absolvenţi de liceu, ci şi aceia care au terminat o facultate. Au văzut că nu pot face nimic cu ea şi se reorientează, optând de această dată pentru sistemul medical. Pe de altă parte, sunt persoane care au lucrat sau lucrează în străinătate în acest domeniu, dar care nu au calificare. Dacă ar avea, şi salariul ar fi mai mare. Sunt, de asemenea, persoane care nu au lucrat în domeniu, dar care îşi doresc să o facă în viitor, majoritatea cu gândul ca după absolvirea postlicealei să plece la muncă în străinătate, pentru că aceste specializări sunt căutate şi plătite bine. Majoritatea candidaţilor optează pentru specializarea asistent de medicină generală“, aflăm de la Nicolae Magiar, directorul Colegiului Naţional „Mircea Eliade.

În perioada studiilor, care au o durată de trei ani,elevii desfăşoară stagii de practică, în bazaunui contract, la Spitalul Judeţean Reşiţasau în farmacii. Când nu sunt în spital, cursanţii se află în laboratorul de practică din şcoală. „Cabinetul este dotat corespunzător, cu manechin, pat de spital, noptiere şi tot ceea ce este nevoie pentru practica medicală. În plus, avem şi o bibliotecă cu peste 100 de volume de specialitate“, a mai precizat Nicolae Magiar. Cei care doresc să îmbrăţişeze o astfel de meserie, trebuie să ia lucrurile în serios, pentru că din programa şcolară nu lipses cchimia, biochimia, chimia organică, anatomia, biofizica, psihologia, sociologia, informaticaşi limbiilemoderne. La finalul celor trei ani de studiu, absolvenţii primesc o diplomă ce ledeschide drumulcătre spitalele din Europa, unde un asistent medical generalist poate câştiga aproximativ 2.000 de euro pe lună, între 10 şi 13,50 de euro/oră.

Roxana Bălan Nafiru