Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Comisarul şef de la Protecţia Consumatorilor, Isabelle Scorobete, a prezentat câteva dintre neregulile găsite la textilele și carnea din galantare. Potrivit celor de la OPC Caraș-Severin, 22 de agenți economici care vindeau produse textile cu lipsuri la capitolul etichetă au fost sancționați, cele 22 de amenzi cumulând 46.000 lei.

A fost totodată dispusă retragerea temporară de la vânzare a respectivelor produse, având o valoare totală de 68.740 lei.  Alte 11 amenzi au fost date agenților economici care vindeau textile pentru că nu și-au afișat denumirea firmei și sediul social, cuantumul acestora fiind de 4.400 de lei.  Au intrat sub lupa comisarilor și opt firme care vindeau produse şi preparate din carne. Au fost aplicate șase amenzi în valoare totală de 15.500 lei şi două avertismente. S-a dispus oprirea temporară de la comercializare a produselor cu abateri de etichetare în cantitate de 82 kg, cu o valoare de 578 lei, fiind dispusă retragerea definitivă de la vânzare a 40 kg, valorând 480 lei.

Dacă ne-am obișnuit deja cu ideea că trebuie să întrebăm vînzătorul ce preț are un produs anume, întrucât nu există nici un preț afișat sau prețul nu este cel de pe ofertă sau în dreptul acelui produs este prețul altui produs, nu vrem să ne trezim la Urgențe de la carne, mai ales în aceste zile toride, pentru că putem ușor să ne înșelăm asupra aspectului. Că e vorba de carne proaspătă sau congelată, comercianții au suficiente metode să o facă „bună de consum“. De aceea, poate amenzile aplicate recent pentru nerespectarea temperaturilor de păstrare-depozitare specificate de producător (atenție, mai ales, la carnea de pui – ficat și pipote de pui congelate, precum și pulpe de pui superioare preambalate) vor mai potoli goana după profit a comercianților.