Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Participarea municipalităţii în nou înfiinţata societate Ecosal, care se va ocupa de depozitarea temporară a deşeurilor, ar putea duce în aceasta toamnă la o majorare a tarifelor pentru gunoiul menajer. Cel puţin aşa crede directorul Transal Urbis Caransebeş, Mihai Paica, cel care a avertizat în ultima şedinţă a Consiliului Local că municipalitatea de pe Timiş şi Sebeş trebuie sa aibă mare grijă, pentru a nu se mai repeta situaţia tarifelor la apă şi canalizare, asupra cărora administraţia locală nu mai are nici un control.

Potrivit lui Paica, problemele Transal Urbis vor apărea odată cu transportul gunoiului menajer în deponeul de la Reşiţa, ceea ce va duce la creşterea costurilor.

„Cu mijloacele actuale nici noi, nici altcineva din judeţ, în afară de Reşiţa care e la doi paşi, n-o să putem să transportăm deşeurile şi o altă problemă de care o să ne lovim o să fie tariful. Numai tariful pentru depozitare pe metru cub o să fie 25 de lei, iar noi acum plătim la Oţelu Roşu 15 lei, plus că vor creşte şi costurile de transport de aproximativ trei ori, astfel că mai bine de 60 la sută din tarif se va duce pe transportul şi depozitarea la Reşiţa. Aşa cum este tariful acum nu prea este în regulă şi cred că în următoarele trei luni vor veni cu un alt tarif. Aici trebuie să aibă grijă Consiliul Local să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat cu AquaCaraş, nimic nu mai trebuie semnat orbeşte“, a avertizat Mihai Paica.

Acesta a recunoscut totuşi necesitatea societăţii Ecosal, în caz contrar deşeurile din Caransebeş au ca destinaţie deponeele de la Oraviţa, Moldova Nouă sau Ghizela, la 25 de kilometri după Lugoj, adică distanţe foarte mari de transport.

Şeful de la Transal Urbis a mai adăugat că achiziţionarea de către municipalitate a unui utilaj modern ar face ca tarifele să rămână moderate.

„Rugăm Consiliul Local să ne ajute să cumpărăm un utilaj cu care să putem transporta deşeurile în condiţii economice, vara de două ori în trei zile, iarna o dată la trei zile. Investiţia ar fi de peste 600 de mii de lei, altfel vom fi nevoiţi să majorăm tarifele, ceea ce nu intră în discuţie, şi aşa tariful este mărişor“, a mai spus Paica în plenul Consiliului Local.

Lidia Almăjanu