Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cei care nu iau măsuri de protecție a angajaților riscă amenzi între 1.500 și 2.500 de lei, după cum avertizează inspectorii cărășeni de muncă.

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin au ținut să amintească faptul că, în perioadele cu temperaturi ce depăşesc +37°C, angajatorii sunt obligaţi să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă. Acestea constau în reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Iar pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, trebuie să li se asigure apă minerală (câte 2-4 litri de persoană pe schimb), duşuri şi echipament individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura asemenea condiții sunt obligați ca, de comun acord cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor, să reducă durata zilei de lucru, s-o eşaloneze pe două perioade (până la ora 11.00 şi după 17.00). Se poate recurge la „întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. În instituţiile şi unităţile finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv conducătorii instituţiilor. Pentru a evita pericolele iminente, recomandăm tuturor angajatorilor să-şi organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajaţi fără a pierde din vedere faptul că, în cazul nerespectării legii, sunt pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1.500 lei şi 2.500 lei“, ne informează Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin.