Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Dublu eveniment marcat, vineri, la Direcţia pentru Cultură: lansare de carte şi vernisaj de expoziţie. Doi iubitori ai limbii şi culturii franceze, un poet şi un pictor, au deschis, la sfârşitul săptămânii, „Zilele Francofoniei“ – manifestare sărbătorită anual de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“. Este vorba despre poetul Iacob Roman, unul dintre „cei mai vii şi prezenţi între poeţii Oraşului cu Poeţi“ după părerea criticului şi editorului Gheorghe Jurma, care şi-a prezentat volumul bilingv român-francez, „Plante carnivore“.

Apărută anul trecut la Editura Dacia 21, cartea adună 60 de poeme şi este structurată în trei părţi. „Tratez subiecte legate de viaţa la oraş şi viaţa la ţară, iar în ultima parte, care după părerea mea este şi cea mai grea, vorbesc despre un fel de exil, aşa cum se întâmplă cu mulţi poeţi care rămân singuri cu ei înşişi“, a declarat Iacob Roman.

Cea de-a doua parte a manifestării i-a fost dedicată artistului Ioan Tomi Radcu. Din dorinţa de a se exprima într-un alt mod, acesta a ales să expune pe lângă cunoscutele icoane şi pictură laică, utilizând tehnici şi materiale diferite, după cum însuşi ne-a mărturisit: „Sunt încercări de-ale mele, şi sper ca după un timp, nu prea lung, să urmez o anumită cale“.

La această manifestare a participat şi o delegaţie franceză, condusă de poetul Hughes Labrusse, care este şi preşedintele Asociaţiei de prietenie Caen – Calvados – Roumanie. Nu au lipsit nici reprezentanţii şi membrii Asociaţiei de Prietenie Caraş-Severin – Franţa, partenerii bibliotecii judeţene în organizarea „Zilelor Francofoniei“. Mai trebuie spus că, cei prezenţi au avut parte şi de un moment muzical susţinut de către dr. Romeo Dumitrescu (vioară ) şi profesorul de muzică Marius Dobre (orgă).

Roxana Bălan Nafiru