Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În calendarul romano-catolic, ziua de 11 noiembrie îi este dedicată Sfântului Martin, episcop de Tours, unul dintre importanţii sfinţi ai bisericii creştine apusene.

În amintirea acestuia au avut loc, şi vor avea şi în acest an, mai multe manifestări, toate încununate de tradiţionalele alaiuri ale lampioanelor. De această dată, pentru a 20-a oară de la Revoluţie, alaiul lampioanelor se va desfăşura în mai multe localităţi din Caraş-Severin.

Duminică, 8 noiembrie, în biserica romano-catolică din Brezon s-a oficiat de către păr. Daniel Dumitru de la Oraviţa Sfânta Liturghie de hram, cu prilejul sărbătorii Sfântului Martin de Tours, patronul ei spiritual, după care pe platoul din faţa lăcaşului de cult a urmat un program cultural prezentat de formaţiile de dansuri populare germane „Magnificat“, din Oraviţa, şi „Enzian“, a Forumului German din Reşiţa. În municipiul de pe Bârzava, la biserica romano-catolică „Maria Zăpezii va avea loc miercuri, 11 noiembrie, începând cu ora 17.30, o liturghie dedicată Sf. Martin de Tours, după care participanţii vor pleca într-un alai către Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu. Frumuseţea acestei manifestări constă în faptul că pe tot parcursul acestui traseu, copiii şi nu numai vor purta cu ei lampioane confecţionate la şcoală sau acasă, ajutaţi de părinţi.