Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul acesta, serviciul judeţean nu ar mai fi singurul din ţară fără birou pentru drumuri naţionale.

Deşi rezultatele Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean arată că anul trecut a fost unul bun, prin prisma scăderii numărului de accidente mortale, amănuntele arată că încă există probleme serioase ce ţin, în principal, de educaţie.

„Şi datorită prezenţei noastre în trafic s-a reuşit reducerea victimizării persoanelor în accidente de circulaţie. Practic, astfel ne-am atins ţelul propus la începutul anului şi, din acest punct de vedere a fost un an bun. Pe de altă parte a crescut numărul de sancţiuni şi de fapte penale în 2013 faţă de anul precedent. Sancţiunile aplicate sunt datorită faptului că ne-am crescut gradul de prezenţă pe drumurile publice şi acestea au un rol educativ. Cei care greşesc trebuie să simtă în buzunar acest lucru, iar banii intră la bugetul local, nu al ministerului sau al Poliţiei Rutiere”, a precizat comisarul şef Decebal Davidoiu, şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Caraş-Severin.

Ca neîmpliniri, anul trecut, sunt considerate eşecurile privind prevenirea implicării pietonilor în accidente de circulaţie. Astfel, indisciplina pietonală a ajuns să ocupe locul doi în cauzele generatoare de accidente rutiere şi în Caraş-Severin.

„Pe parcursul anului trecut au fost şase persoane decedate din 42 de accidente în care au fost implicaţi pietonii şi, chiar dacă cifra este identică cu cea din anul precedent, pietonii au crescut numărul accidentelor. În marea lor majoritate a fost vorba şi de lipsă de educaţie a pietonilor, pentru că sunt cazurile în care au fost implicaţi aceştia cu vinovăţie, fie traversând prin locuri nepermise, fie fără să se asigure. Ar fi şi o culpă a conducătorilor auto care, poate, dacă ar fi adaptat viteza, situaţia nu ar fi dus la decese”, a mai amintit cms. şef. Decebal Davidoiu.

Ca o noutate în ceea ce priveşte Serviciul Rutier din Caraş-Severin, se aşteaptă ca, în scurt timp, să aibă loc o reorganizare. Pentru moment, suntem singurul judeţ din ţară care nu are un Birou de drumuri naţionale şi europene. „Suntem al doilea judeţ din ţară ca lungime a drumurilor naţionale (565 km) şi marea majoritate a accidentelor cu consecinţe deosebite se petrec pe această reţea. În 2013, pe drumurile naţionale din judeţ au fost 159 de accidente ( cu 21 de persoane decedate din 38) dintr-un total de 337 per total judeţ. Rolul acestui birou este acela ca agenţii de circulaţie să fie prezenţi, pe cât posibil, în permanenţă pe drumul european, DN6, DN58B, sectoare cu probleme şi trafic intens, unde numai sunt diferenţe ca număr de autovehicule între zilele lucrătoare şi weekend”, a mai adăugat şeful Serivicului Rutier.

Flavius Rotariu