Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fondul alocat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pe domeniile de asistenţă medicală a fost suplimentat zilele trecute, în urma unei rectificări bugetare.

Acest lucru permite conducerii CJAS Caraş-Severin să asigure până la finele anului continuarea decontării serviciilor medicale către furnizorii cu care instituţia se regăseşte în contract. Cea mai mare sumă, în valoare de 7.800.000 de lei, o primesc unităţile spitaliceşti. Potrivit conducerii CJAS, suma acoperă serviciile medicale pentru o perioadă de mai bine de o lună, având în vedere că bugetul lunar destinat spitalelor este de 6.197.000 de lei. „Aveam la dispoziţie fonduri suficiente până la mijlocul lunii noiembrie, astfel că această sumă primită suplimentar acoperă şi ceea ce rămăsese descoperit“, ne-a declarat Mirela Zeman, director relaţii contractuale cu atribuţii de preşedinte la CJAS Caraş-Severin.

În urma rectificării s-a suplimentat şi bugetul destinat recuperării medicale, cu 288.000 de lei, dar şi cel pentru medicamente, cu aproximativ 7.000.000 de lei. Prin urmare, nu vor exista probleme în asigurarea consumului de medicamente gratuite şi compensate până la începutul lui 2016.

Şefa CJAS Caraş-Severin a mai precizat că s-au mai primit bani şi pentru medicamentele aferente bolilor cronice utilizate în programele naţionale de sănătate. Este vorba despre un cuantum de de 809.000 lei, în timp ce pentru medicamentele destinate pensionarilor cu venituri de până în 700 de lei se alocă 20.000 de lei. Totodată, suma de 324.000 de lei va fi direcţionată către achiziţionarea materialelor sanitare specifice programelor de sănătate, cea mai mare parte din acest cuantum fiind pentru testele de monitorizare a bolnavilor dependenţi de insulină.

De asemenea, pentru dispozitivele medicale se alocă 413.000 de lei, asistenţa dentară primeşte 53.000 de lei, investigaţiile paraclinice – 264.000 de lei, în timp ce pentru serviciile de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar se alocă suma de 25.000 de lei, iar pentru îngrijirile la domiciliu se primesc 3.000 de lei. „Bugetul alocat pentru acest an, s-au mai bine spus pentru ce a mai rămas din el, este satisfăcător, având în vedere că este mai mare decât cel din anii precedenţi. Foarte bun, probabil că nu va fi niciodată. Acum, rămâne de văzut ce va însemna majorarea salarială promisă spitalelor, şi cum se va reflecta cheltuiala de personal în bugetul contractat cu CJAS“, a concluzionat Zeman.