Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Nevoia de servicii medico-sociale de calitate ne-a făcut să învăţăm din experienţa belgienilor. Persoanele vârstnice din municipiu beneficiază, începând de vineri, de serviciile medico-sociale oferite de centrul de îngrijire deschis de Asociaţia de Ajutor Mutual Slatina Timiş şi de Asociaţia „Muceniţa Iraida“, în parteneriat cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Caransebeş.

La inaugurare au fost prezenţi ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, Phillipe Beke, preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Asociaţiilor de Ajutor Mutual, Josef Goebels, primarul Ion Marcel Vela, precum şi alte oficialităţi locale. Iniţiativa de înfiinţare a acestui centru a pornit de la nevoia tot mai acută pentru servicii medico-sociale de calitate, în contextul crizei acute prin care trece sistemul sanitar românesc.

Coordonatorul ADAM Slatina Timiş, Ioan Suru, a declarat că asociaţia pe care o conduce a reuşit în ultimii 10 ani, cu sprijinul nemijlocit al partenerilor belgieni, să dezvolte în mediul rural structuri sociale de sănătate de foarte bună calitate: „Începând cu 2011, ne dorim dezvoltarea unor astfel de structuri şi în oraşe. Am găsit înţelegere din partea autorităţilor locale din Caransebeş, sau, aşa cum ne place să spunem, am găsit un open-mind în primarul Vela“.

Potrivit lui Ioan Suru, ADAM şi Asociaţia „Muceniţa Iraida“ au demarat deja la Caransebeş activităţi gen îngrijire medicală la domiciliu şi voluntariat, au pus bazele unui fond social medical pentru urgenţe şi încearcă să introducă un model belgian prin sistemul de mediotecă.

Importanţa deschiderii centrului de îngrijire a fost subliniată şi de către primarul Caransebeşului, Ion Marcel Vela: „Inaugurarea acestui centru înseamnă nu numai o activitate socio-medicală demarată în Caransebeş ci şi o colaborare de suflet, începutul unei prietenii, şi, nu în ultimul rând, un schimb util pentru ambele părţi, în sensul că noi primim experienţa şi mentalitatea belgiană şi oferim în schimb tradiţia şi cultura românească. Primăria şi Consiliul Local vor susţine financiar, alături de ceilalţi parteneri, activităţile acestui proiect şi sper ca acest centru să bucure toţi cetăţenii care vor beneficia de el“.

Lidia Almăjanu