Caraş-Severin, Romania

SLATINA TIMIŞ – De 15 ani, locuitorii comunei Slatina Timiş, precum şi cei din satele învecinate, beneficiază de servicii socio-medicale la preţuri modice.

Din dorinţa de a îmbunătăţi starea de sănătate a comunităţii locale, la Slatina Timiş s-a înfiinţat în 1999, în baza unui parteneriat româno-belgian, Asociaţia de Ajutor Mutual Slatina Timiș. În acelaşi an se deschide şi un centru medico-social, care pe lângă servicii de medicină generală, medicină de familie, medicină dentară şi de laborator, mai oferă şi servicii de îngrijire la domiciliu. În cadrul acestui centru medical, al cărui principiu de bază este cel al solidarităţii, funcţionează şi un centru de voluntariat, care numără puţin peste 110 membri.

„Asistenţa medicală la domiciliul pacienţilor este făcută de cadrele medicale, însă tot ceea ce ţine de partea socială, cumpărături, vizita la medic pentru eliberarea reţetelor sau alte servicii, sunt făcute de voluntari”, ne-a declarat Ioan Suru, asistent medical şi coordonator proiecte în cadrul Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina Timiş. Centrul medical pune la dispoziţia pacienţilor un ecograf şi un electrocardiograf, şi oferă spre închiriere dispozitive pentru persoanele cu dizabilități: cârje, cadre, cărucioare etc.

„În baza unei cotizaţii anuale simbolice, de 20 de lei/adult, nu am făcut decât să aducem şi să transpunem la realitatea românească anumite idei ale partenerilor belgieni. 80% din întreaga investiţie a fost realizată cu sprijinul partenerilor belgieni, Primăria şi Consiliul Local Slatina Timiş concesionând spaţiul pe o perioadă de 50 de ani”, ne-a explicat Ioan Suru.

De serviciile medicale ale acestui centru beneficiază nu doar locuitorii comunei Slatina Timiş, ci şi cei din satele învecinate. „Avem un număr de 2.600 de beneficiari direcți și 7.600 indirecți. Ceea ce mă bucură este faptul că oamenii care sunt cu plata cotizației la zi, cam 80% dintre beneficiarii direcți, care au înțeles, în sfârșit, că fac acest lucru în baza spiritului de solidaritate și nicidecum pentru că beneficiază de aceste servicii medicale. Pe de altă parte, avem un alt sistem, pe care noi l-am denumit City Model, iar el se adresează Caransebeșului și Reșiței, unde înscriem membri în același spirit de solidaritate, cu plata unei cotizații de 2 lei, 10 lei sau 20 de lei pe an”, a mai precizat Suru.

De reținut și că Asociaţia de Ajutor Mutual oferă consultații și tratamente gratuite, inclusiv stomatologice, copiilor și adolescenților cu vârste până în 18 ani, deși Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu mai decontează astfel de servicii.

Roxana Bălan Nafiru