A fost subiect pentru nenumărate bancuri ce ironizau tendinţa sa de a juca roluri principale în propriile sale pelicule. Însă nimeni nu poate spune că nu a făcut-o bine – regele Carol I sau Mircea cel Bătrân sunt doar două exemple de personaje jucate la superlativ. Iar când a găsit un actor mai potrivit pentru un rol, nu a ezitat să i-l cedeze. Capodopera sa, „Mihai Viteazul“, a strălucit şi datorită interpretării legendare a lui Amza Pellea în rolul voievodului.
A fost criticat pentru personajele sale prea stilizate, giganţi care refuzau să se coboare la nivelul mediocru al realităţii, însă în filmele istorice epice aceştia erau eroii care, îmbinând realitatea cu legenda, proiectaţi la dimensiuni supraumane, ne aminteau că avem o Istorie.
Nu a obţinut premiile internaţionale pe care le cuceresc acum regizorii români din noua generaţie. Însă, până la urmă, un trofeu reprezintă doar un obiect. Ceea ce a contat întotdeauna a fost publicul. Iar într-un top al celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, peliculele sale ocupă trei din primele patru poziţii („Nea Mărin Miliardar“ – 1, „Mihai Viteazul“ – 3, „Dacii“ – 4), cu zeci de milioane de spectatori – moştenirea actorului şi regizorului Sergiu Nicolaescu.
Odihneşte-te în pace, maestre, îţi mulţumim!
Nina Curiţa
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro