Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Duminică seara, în Parcul Teiuș s-a încheiat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului „Serbările Cetății”, derulată fără câteva din atracțiile anilor precedenți, din cauza impedimentelor financiare

Chiar și așa, mii de caransebeșeni și de gugulani din întreaga zonă au venit timp de 4 zile în Parcul Teiuș, pentru a-și satisface mai mult nevoile culinare, oferta la acest capitol fiind una destul de bogată. Nu au lipsit nici părinții și bunicii veniți cu cei mai mici pentru a încerca mașinuțele, toboganele gonflabile și alte tentații din parcul de distracții. „Am venit cu băiețelul meu, Rareș, de 6 ani, ce să vă zic? Cred că era loc de mai bine, chiar m-a întrebat Rareș unde sunt caii și oamenii în armuri care se bat cu săbiile, i-au plăcut anul trecut. Poate vor reveni la anul, așa l-am dus doar pe acele tobogane gonflabile și am gustat puțin din bunătățile de pe la tarabe, acolo e bine din ce am văzut”, ne-a spus Marian, un tătic din Caransbeș.

„A fost o onoare pentru mine să mă aflu la Serbările Cetății, a fost a XIII-a ediție, prima pentru mine în calitate de organizator, dar nu a fost una cu ghinion. Am avut parte de vreme bună iar lumea care a venit în Caransebeș, în Teiuș, s-a bucurat de clipe frumoase, de distracție și de muzică pentru toate gusturile”, a declarat și primarul Felix Borcean.

Și într-adevăr, muzica a fost pentru toate gusturile, de la folclorul autentic al ansamblului profesionist „Doina Banatului”, care a aniversat 65 de ani de existență, până la show-urile care au electrizat mii de tineri susținute de Jo, Nicoleta Nucă și Lora Band. Între acestea s-a interpus extraordinara lecție de muzică folk, predată vineri seara de Mircea Vintilă, Mircea Bodolan, Marius Bațu sau Cristi Buică, ce-i drept, unui număr mai restrâns de spectatori, dar adevărați cunoscători ai folk-ului.

Ca în fiecare an, ultima seară de spectacol, cea destinată concertelor, s-a încheiat aproape de miezul nopţii cu un foc de artificii și cu speranța că cea de-a XIV-a ediție își va recâștiga măcar puțin din caracterul medieval cu care i-a obișnuit pe caransebeșeni.