Reactualizat la:

Senatorul Ioan Chisalita a mai castigat o lege

Senatorul Ioan Chisalita a mai castigat o lege
Scris de Alexandra Gorghiu - CARAȘ-SEVERIN – Venind din nou în sprijinul persoanelor cu handicap, care vor beneficia de subvenţionarea dobânzii la achiziţionarea unui autovehicul.

 (1 comentariu)

Rectifica

Proiectul său pentru completarea art. 27 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se referă la posibilitatea scutirii de la plata dobânzii pentru achiziţionarea unui singur autovehicul, o dată la 15 ani. Propunerea legislativă iniţiată de senatorul cărăşean a întrunit votul majorităţii parlamentarilor, care a adoptat legea de completare a articolului 27 cu un nou alineat:

Articol unic. –Articolul 27 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, se completează cu un nou alineat, alin. (12) care va avea următorul cuprins:

(12) Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de subvenţionarea dobânzii la achiziţionarea unui autovehicul o dată la 15 ani dar nu mai mult de două ori.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor articolului 75 şi ale articolului 76 alineatul (1) din Constituţia României, republicată.

În expunerea de motive, Chisăliţă a argumentat: „Conform articolului 27 din Legea numărul 448/2006, republicată în 2008, persoanele adulte cu handicap grav şi accentuat pot beneficia de credite a căror dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap la bugetele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene pentru achiziţionarea unui singur mijloc de transport cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului. Procedura se aplică numai în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziţionarea unui singur autovehicul. Practic, trebuie respectate două condiţii: cea a plăţii la scadenţă a ratelor creditului, dar şi ca valoarea creditului să nu depăşească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu fie mai mare de 10 ani. În cazul achiziţionării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăşi 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani. Beneficiază de prevederile articolul 27, alineatul (1) şi familia sau persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav ori accentuat. Pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, autovehiculul este o necesitate stringentă şi necesară în desfăşurarea activităţilor zilnice. Ţinând cont de faptul că un autovehicul este un bun care se uzeză odată cu trecerea timpului, considerăm că sprijinul acordat la achiziţionarea unui nou autovehicul o dată la 15 ani, dar nu mai mult de două ori, reprezintă un act de decenţă şi justiţie socială de care statul român trebuie să dea dovadă. Faţă de toate cele prezentate, a fost elaborată Propunerea legislativă pentru completarea art. 27 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pe care o supunem Parlamentului României spre dezbatere şi adoptare, cu procedura de urgenţă prevăzută de art.76, alin. (3) din Constituţia României, republicată“.

După ce a obţinut unanimitate de voturi pentru adoptarea legii, senatorul şi-a exprimat entuziasmul: „Mă bucur că un alt proiect inițiat în calitate de senator a avut nu doar avizul comisiilor permanente din Senat, ci a întrunit și votul în unanimitate în plenul Senatului!“.

 

 

 Comentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
„Sună un prieten“, variantă ajutătoare pentru permis?
CARAŞ-SEVERIN - Chiar dacă varianta ajutătoare „Sună un prieten“ face parte din diferite emisiuni televizate, ei [...] mai multe »
Nu sunt bani pentru ultimele două etaje ale spitalului din Caransebeș
CARANSEBEŞ - Proiectul reabilitării ultimelor două etaje ale Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș cu bani de [...] mai multe »
Funicular Aventura Park rămâne pe hârtie
REŞIŢA - Municipalitatea n-a mai reuşit să obţină bani pe Urban Inovative Action întrucât aleşii reşiţenilor [...] mai multe »
Atenţie, se trage cu muniţie de război!
ORAVIŢA - Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Oravița anunţă că şi mîine, 26 [...] mai multe »
Banatul în bucate! Sat Bătrân deschide seria evenimentelor gastronomice Banat Brunch!
SAT BĂTRÂN - Un concept turistic care vrea să pună în valoare ospitalitatea bănățeanului și gastronomia [...] mai multe »
Un spectacol cu miză din „Pagini bizare“ de Urmuz
REŞIŢA - Echipa care a trudit la „Scene bizare după Urmuz“ s-a prezentat în faţa presei într-o manieră [...] mai multe »
Vela pledează pentru vlahii din Valea Timocului
CARAȘ-SEVERIN - Dacă sârbii din România beneficiază de multe drepturi, același lucru ar trebuie să se întâmple [...] mai multe »
Şi Constantin Daicoviciu va elibera buletine
CONSTANTIN DAICOVICIU - Cel de-al 24-lea serviciu public comunitar de evidență a persoanelor din județ a fost [...] mai multe »
Primăriile primesc bani frumoşi pentru buget
CARAŞ-SEVERIN - Consiliul Judeţean a aprobat proiectul privind repartizarea pe UAT-uri a sumelor provenite din [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou