Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Câţiva dintre aleşii noştri din Parlamentul României nu au prea găsit subiecte asupra cărora să adreseze întrebări şi interpelări.

Doi senatori de Caraș-Severin, singurii de fapt pe care îi avem, nu au fost prea activi în anul care tocmai s-a încheiat la capitolul interpelări, întrebări sau declarații politice. Este vorba de Aurel Duruț (PSD) și de Ion Simion Purec (UNPR), cei doi neexcelând de la tribuna Senatului. Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul acestei instituții, Aurel Duruț a avut o singură luare de cuvânt în 2015, zero interpelări şi întrebări, iar pe întreaga perioadă a mandatului doar o declaraţie politică, în 2013. Ține aproape și cel de-al doilea senator pe care-l mai are Caraș-Severinul, Ion Simion Purec, autorul unei interpelări şi al unei declaraţii politice în trei ani de mandat.

Nici câțiva din deputații care reprezintă județul nostru la București nu stau foarte bine în ce privește întrebările și interpelările. Ioan Tabugan (UNPR), Valentin Rusu (PNL), Dan Laurențiu Tocuț (independent) sau Ioan Benga (PSD) nu au uzat nici măcar o singură dată în 2015 de această formă de control parlamentar asupra Executivului. Cel puţin aşa este descrisă activitatea parlamentară a aleşilor pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului. Un deputat activ este Valeria Schelean Şomfelean, care are 35 de luări de cuvânt, 18 declaraţii politice, 36 de propuneri legislative, din care trei legi au fost promulgate, şi 13 întrebări şi interpelări în 2015. Deputatul Ion Mocioalcă nu excelează la întrebări şi interpelări, unde are doar o astfel de intervenţie în 2015, însă are 30 de luări de cuvânt în plen, 46 de propuneri legislative iniţiate din care 12 legi promulgate şi 13 declaraţii politice. Deputatul Valentin Blănariu are în 2015 cinci întrebări şi interpelări, dintre care trei abordează subiecte importante, cum ar fi situaţia Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, închiderea deponeurilor neconforme şi situaţia microhidrocentralelor de pe râurile de munte. Întrebările şi interpelările la adresa Guvernului sunt demersuri la îndemâna fiecărui parlamentar, rămâne doar ca cei trimiși în Parlament să le și folosească.