Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Noul an nu aduce veşti bune în privinţa preţurilor produselor alimentare. Însă, nu numai acestea se vor scumpi, ci şi transportul, ca urmare a majorării accizelor la motorină. Problema cea mare o reprezintă creşterea preţului la carburanţi, care anunţă scumpiri în lanţ.

Carnea şi preparatele din carne vor costa mai mult, deoarece costurile producţiei cresc şi ele, la fel cum fumătorii vor scoate cu cinci bani mai mult din buzunare la cumpărarea unui pachet de ţigări şi cu opt bani mai mult pentru o sticlă de alcool.

Preţul gazelor va creşte şi el cu 5%, însă majorarea se va aplica numai consumatorilor industriali. Companiile din domeniul alimentar au anunţat că impactul asupra tarifelor bunurilor de larg consum va fi nesemnificativ, iar brutarii au declarat că nu vor scumpi pâinea. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au declarat şi ei că preţul energiei electrice ar putea creşte cu 2,5%, posibil chiar de la începutul anului, odată cu aplicarea Ordonanţei privind alocarea certificatelor verzi pentru producţia de energie electrică.

În aceste condiţii, buzunarele oamenilor vor fi la fel de goale ca şi până acum, căci majorarea, de la 1 ianuarie 2012, a salariului minim de la 670 la 700 de lei este nesemnificativă.

De altfel, reşiţenii nici nu se mai arată miraţi de astfel de noutăţi. „Lucrul acesta se întâmplă în fiecare an, aşa că nu mai este nici o noutate pentru noi, oamenii de rând“, ne spune Margareta Hantea, de aceeaşi părere fiind şi Daniel Dan: „Nu mă mai miră nimic. Mă şi aşteptam la un nou val de scumpiri. O vom duce la fel de greu ca până acum“. Unii încă mai au soluţii, precum Victoria Dan, care ne spune că „noroc cu pensia soţului, că a mea e mică. Locuim la ţară şi creştem animale, că aşa îi ajutăm şi pe copii“, în timp ce alţii se arată revoltaţi: „Nu pot spune decât că îşi bat joc de noi. Toţi cresc preţurile, dar nu se gândesc că nu vom mai avea bani pentru nimic“ (Alexandru Tecar).

Roxana Bălan Nafiru