Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Preşedintele director general al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate a explicat unele premiere pe segment.

Până în luna februarie a anului viitor ar putea fi elaborat contractul – cadru pentru decontarea serviciilor medicale.

„Ar fi o premieră în deschiderea bugetară, lucru ce ar anula prelungirea contractelor din acest an. Dacă Parlamentul aprobă bugetul naţional, în ianuarie vom lucra la noile contracte. În cel mai rău caz, se va merge pe acte adiţionale, dar va exista o continuitate la decontarea serviciilor. De la 1 ianuarie, toate spitalele şi cabinetele medicale vor fi introduse în SIUI, în aşa fel încât acestea să poată prescrie reţete compensate şi gratuite”, a precizat Tudoriţa Nicula, preşedintele director general al CAS Caraş-Severin. În condiţiile în care, în anul 2012, bugetul dedicat spitalelor cărăşene a fost de 68 de milioane de lei, în 2013 acesta a fost de aproape 75 de milioane, potrivit datelor prezentate.

„Săptămâna trecută am primit deschiderea de noi credite bugetare şi vom reuşi să plătim întreaga lună decembrie, chiar un pic mai mult decât noiembrie. Este pentru prima dată când facturile emise şi aduse nouă în acest an nu se amână pentru bugetul anului viitor. Vom face plăţi inclusiv pentru facturile din perioada 1-15 decembrie pe care ni le prezintă spitalele. Anul acesta a crescut bugetul şi pentru investigaţiile paraclinice, la fel şi pentru aparatele şi dispozitivele medicale, în aşa fel încât am eliminat lista de aşteptare”, a mai amintit Tudoriţa Nicula.

De la 1 decembrie, în judeţ au fost cuprinse în contract serviciile medicale (în valoare de 70.000 de lei pe lună) oferite de un punct de lucru al unei ambulanţe private, ce efectuează consultaţii gratuite la domiciliu pentru asiguraţi.

Flavius Rotariu