Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai multe tipuri de agrement şi infrastructura adiacentă vor atrage atât turişti cât şi alţi investitori.

În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost supus joi dezbaterii opiniei publice un proiect important ce va fi cuprins în ciclul septenal de finanţare europeană ce demarează în 2015.

„Proiectul urmăreşte valorificarea potenţialului turistic al zonei alpine şi subalpine a muntelui Semenic 12 luni pe an. Este un proiect în şapte secvenţe: zona schiabilă Văliug – Piatra Goznei, zona schiabilă Văliug – vârful Semenic, centrul de agrement şi sport nautic, parc acvatic, centru hipic, centru de spectacole în aer liber şi sat de vacanţă. Este un proiect pe care sperăm să-l finanţăm din Programul Operaţional Regional (din care am finanţat şi drumul Slatina Timiş – Văliug) de circa 45 de milioane de euro şi care, de fapt, face parte din portofoliul de 460 de milioane de euro în proiecte pe care le avem pregătite pentru a fi finanţate din bugetul UE în perioada 2015 – 2021. Este un program profesionist realizat şi nu face niciun fel de exces de tipul amplasării hotelurilor pe vârful muntelui”, ne-a declarat preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde.

Din momentul în care proiectul devine eligibil (în care se hotărăşte finanţarea), va trebui implementat în cel mult doi ani. Potrivit datelor prezentate, judeţul Caraş-Severin, din 2009 şi până în prezent, are proiecte cu finanţare europeană de 547 de milioane de euro. Proiectul prezentat joi va pune în valoare Reşiţa, Semenicul şi zona subalpină şi va face din această zonă una atractivă pentru turişti.

Motivul pentru care Consiliul Judeţean a apelat la această variantă de dezvoltare turistică a Semenicului este lipsa de apetenţă şi de posibilităţi a mediului de afaceri din județ.

„De fapt, e vorba de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară din care fac parte, alături de CJ, primăriile Reşiţa, Văliug, Teregova, Prigor şi Slatina Timiş. Terenurile vizate sunt ale primăriilor, motiv pentru care dezvoltăm astfel proiectul”, a mai adăugat Frunzăverde.

La conferinţa de prezentare de joi au participat şi unii dintre primarii localităţilor amintite. „Este clar că proiectul ar valorifica potenţialul turistic din zona Slatina Timiş şi ne dorim acolo un parc de aventură”, ne-a declarat primarul comunei, Gheorghe Roma.

Importanţa acestui proiect a fost subliniată şi de edilul din Văliug, Sorin Blaga: „Impactul asupra zonei va fi fantastic, şi nu putem decât să sperăm că vor veni banii cât mai repede pentru materializarea proiectului”. Lămuriri legate de cele şapte secvenţe constitutive ale proiectului a dat reprezentantul firmei care l-a realizat şi care a explicat că, la realizarea studiului, s-a ţinut cont de particularităţile zonei.

În principiu, „vârful de lance” al întregului concept va fi domeniul schiabil, dar şi un calcul plecat de la petrecerea unei săptămâni de vacanţă în zonă, pentru o familie, în oricare perioadă a anului. Au fost luate în considerare elemente de infrastructură turistică ce vor genera activitate economică importantă pe orizontală, pentru creşterea apetitului investiţional din mediul privat.

Flavius Rotariu