Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Locuitorii Cetăţii de foc au fost puşi să ierarhizeze, în perioada precedentă, şapte mari proiecte din portofoliul urbei, în cadrul unei iniţiative susţinute de Banca Mondială.

Iar cele mai arzătoare proiecte pe care reşiţenii le-au dorit duse cât mai rapid la împlinire au fost cele vizând dezvoltarea zonei turistice Semenic (cu o valoare estimată la 47 de milioane de euro), construirea unui aquapark în zona Mociur (de 20 de milioane de euro), construirea unei variante ocolitoare a Reşiţei (de 19 milioane de euro). Nici ideea modernizării funicularului de calcar, pentru reintegrarea sa urbană în scop turistic şi de mobilitate (iniţiativă în valoare estimată la 5 milioane de euro) nu a fost dată uitării de reşiţeni, care au pus-o pe un onorabil loc 4 în topul priorităţilor.

La polul opus se află proiectul ce vizează pregătirea Zonei Metropolitane Reşiţa-Bocşa-Berzovia (a cărei primă fază a fost estimată undeva la 5 milioane de euro), care s-a situat pe cea de-a şaptea poziţie din… şapte. Şi cum reşiţeanul nu prea e frate cu codrul sau cu mediul, ecologizarea haldei de zgură de pe Valea Ţerovei (5 milioane de euro) a fost a şasea prioritate. Însă nici noul centru de animaţie al urbei nu s-a numărat printre preferinţe, astfel că amenajarea zonei de agrement Dealul Golului (4 milioane de euro) abia a urcat pe locul 5.