Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – De când cu actul normativ care îi exonerează pe edilii-șefi de responsabilitatea semnăturilor puse pe acte, greul a căzut pe umerii secretarilor. Iar aceştia fug.

Or, pentru a-i califica pe aceștia, statul a și cheltuit ceva bănuți, în așa fel încât toate condițiile să fie îndeplinite și oamenii să poate duce greul localităților pe care le slujesc. Problema intervine în condițiile în care, în Caraș-Severin, mulţi dintre secretari lipsesc cu desăvârșire, sau cel puțin lipseau la finalul anului 2017. Sunt 18 localități care așteaptă semnătură cu responsabilitate. Și greutatea semnăturii întâmpină greutăți.

Oficial, din cele 18 localități, la 10, situația lipsei de secretari e dată de pensionarea celor care au îndeplinit rigorile respectivei funcții, la două primării secretarii și-au suspendat rapoartele de serviciu și 6 localități și-au pierdut secretarii prin transfer. Să vă spunem și localitățile cu pricini: Băile Herculane, Bolvașnița, Buchin, Bucoșnița, Ciuchici, Constantin Daicoviciu, Copăcele, Eftimie Murgu, Ezeriș, Lăpușnicu Mare, Mehadica, Păltiniș, Ramna, Sacu, Socol, Târnova, Topleț și Vărădia.

„În anul 2017, Instituția Prefectului a demarat un număr de patru proceduri necesare organizării concursurilor pentru ocuparea funcției publice de conducere vacante de secretar al unității administrativ teritoriale. Rezultatul s-a concretizat prin ocuparea unui număr de trei posturi la Bocșa, Copăcele și Prigor. În perioada următoare, la începutul lunii martie, se va organiza concurs pentru încă patru localități (Ciuchici, Eftimie Murgu, Lăpușnicu Mare, Socol) ca urmare a demersurilor începute în 2017. Suntem beneficiari importanți ai creșterii calității actului administrativ și suntem primii care dăm o mână de ajutor primarilor interesați“, ne-a declarat subprefectul Sebastian Purec.

Că n-au secretari ar putea părea o problemă temporară, care s-ar rezolva instantaneu prin organizarea unor concursuri. De unde atâta bine! Sunt localități fără secretari din 2006, 2010, 2012… Și, ce e interesant, la majoritatea a fost organizat concurs, la unele de mai multe ori… Cine o fi angajatul Primăriei care și-a asumat responsabilitățile unui secretar? O fi secret…