Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Etnia germană din Banatul Montan i-a adus, marţi după-amiază, un omagiu ultimului mare compozitor de muzică de operetă al Vienei.

Evenimentul, dedicat împlinirii a 135 de ani de la naşterea lui Robert Stolz, a fost organizat de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, în colaborare cu Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa şi Societatea pentru Cultură „Metarsis“, sub bolta de viţă de vie a librăriei „Semn de Carte“ din municipiu.

Programul pregătit de organizatori a cuprins un moment muzical susţinut de soprana Marianne Chirilovici, acompaniată la pian de Walter Fleck, şi o miniexpoziţie discografică, alături de care s-au regăsit şi o parte din afişele cu evenimentele din viaţa compozitorului. „Robert Stolz a fost ultimul mare compozitor de muzică vieneză, cel care a transpus pe undele muzicii tot ceea ce a însemnat pentru el, şi pentru întreaga Austrie, muzica vieneză. El a fost ultimul mare compozitor de operetă, iar prin prisma acestui fapt a avut strânse legături şi cu ansamblul german de operetă din Reşiţa. Până la mijlocul anilor ’80, la Reşiţa, a activat un ansamblul german de operetă, iar în ultimii ani de viaţă ai compozitorului, acesta a purtat o corespondenţă cu membrii operetei. După moartea acestuia, corespondenţa a continuat cu soţia compozitorului, iar, din anii 1983 –1984, eu am fost cel care a dus mai departe această corespondenţă, până la moartea doameni Stolz“, ne-a declarat preşedintele Forumului Democratic German din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

Expoziţia dedicată lui Robert Stolz a fost organizată cu sprijinul Guvernului Landului Stiria din Austria, cu cel al lui Hans Stolz, nepotului compozitorului, şi cu cel al dr. Herwig Brandstetter, membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa.

Împlinirea a 135 de ani de la naşterea compozitorului a fost marcată de Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa printr-un plic filatelic ocazional şi o ştampilă adecvată.