Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În câteva ore intră în vigoare Codul portocaliu de instabilitate atmosferică emis de Administrația Națională de Meteorologie, care va atinge și județul Caraș-Severin.

Potrivit meteorologilor, începând de sâmbătă, 12 august, ora 18:00 și până duminică, 13 august, ora 12:00, instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În judeţele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara și Mehedinți, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (12/13 august) în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50…60 l/mp și izolat 80…90 l/mp. Până atunci însă, județul Caraș-Severin se află sub cod galben de caniculă, cu temperaturi maxime cuprinse între 35 și 37 de grade.

În paralel, și hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din Caraș-Severin. Aceasta este valabilă în intervalul 13.08.2017, ora 02:00 – 13.08.2017 ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice Timiș (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu și inferior), Bârzava (bazin superior și mijlociu), Caraș, Nera, precum și afluenţii mici ai Dunării. În cele 14 ore de cod portocaliu de inundații sunt așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.