Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Impozitul forfetar nu este o măsură binevenită, spun patronii caransebeşeni cu mici afaceri în sectoarele unde este preconizată introducerea acestei noi poveri fiscale.Întreprinzătorii aşteaptă acum să vadă varianta care va fi propusă de Guvern şi care este cuantumul forfetarului. Vasile A., patronul unei pensiuni cu restaurant în zona Pieţei Agroalimentare, consideră ca impozitul nu ar face decât să îngreuneze şi mai mult situaţia micilor afacerişti.

„Anul trecut, numărul clienţilor mi-a scăzut cu aproape 50 la sută. Acum ar trebui să mai dau şi 3 la sută din venituri şi nu ştiu dacă mai rămân cu ceva într-atât încât să-mi permită să continui această afacere. Am rezistat cum am rezistat în 2010 dar acum nu ştiu cum o să o scot la capăt pentru că eu nu mă pot compara cu marile hoteluri şi restaurante. Sper măcar ca impozitul să fie diferenţiat şi să nu ne bage pe toţi în aceeaşi oală“, a precizat patronul de pensiune.

Un alt domeniu vizat de introducerea impozitului forfetar este cel al saloanelor de înfrumuseţare. Proprietara unui astfel de salon din Caransebeş, Cristina L., nu vede nici ea cu ochi buni o astfel de măsură fiscală şi crede că impozitul ar trebui diferenţiat, în funcţie de cifra de afaceri şi număr de angajaţi.

Poate că guvernanţii trebuie să se gândească la faptul că dacă tot introduc impozitul, ar putea să ne acorde nişte facilităţi, spre exemplu să-l putem plăti în mai multe tranşe. În perioadă de criză ca acum, cu un nivel de trai tot mai scăzut, mersul la salonul de înfrumuseţare a devenit un lux pe care nu multă lume şi-l permite“, a spus şi patroana micii afaceri.

O opinie similară o au şi proprietarii spălătoriilor auto, şi ei incluşi în această vâltoare a impozitului forfetar. „Dacă eu nu am profit, de unde să plătesc acest bir? În perioada de iarnă nu obţin venituri, deci este exclus profitul în această situaţie. Când merge activitatea plătesc, dar când nu merge, de unde să plătesc şi de ce? De abia plătim angajaţii, utilităţile şi obligaţiile către stat, iar încă un impozit parcă e prea mult“, a menţionat şi Marius A., patronul unei spălătorii auto, care a mai adăugat că speră, totuşi, ca o astfel de măsură fiscală să nu fie introdusă.

Lidia Almăjanu