Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministrul Sănătăţii a anunţat „respresalii“, în condiţiile scăderii drastice a ratei inoculării la nivel naţional.

Poate tocmai din acest motiv, bazat pe o solicitare efectuată de către Direcţia judeţeană de Sănătate Publică, zilele trecute a sosit în județ o nouă tranşă de vaccin hexavalent.

„Am primit 200 de doze de vaccin hexavalent – difterotetanic, pertussis, antihepatitic, antipoliomielitic, antihemophilus influenze B – ce se distribuie potrivit noului calendar de vaccinare. Această tranşă de vaccin reprezintă o suplimentare pentru judeţul nostru, dozele fiind dedicate copiilor cu vârste de patru, nouă şi 11 luni. Imediat după sosirea acestora, a avut loc şi distribuirea lor către medicii de familie, cei care sunt responsabili cu inocularea. Nu cred că mai e nevoie de o altă tranşă, însă, dacă vor exista solicitări, vom face demersurile către minister“, a precizat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin.

Tot mai puţine dintre vaccinurile trimise de la centru în județ sunt utilizate din cauza unui curent de opinie care susţine că acestea ar cauza afecţiuni grave. Din acest motiv, conducerea ministerului Sănătăţii a explicat că există în pregătire un proiect de lege a vaccinării. Intenţia a fost declarată oficial ca urmare a unui studiu al Societăţii Române de Microbiologie care stipula o posibilă izbucnire de epidemii din pricina acoperirii vaccinale scăzute. Refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii este considerat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică a fi una dintre cele mai importante cauze pentru scăderea ratei de acoperire.