Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană şi-a arătat nemulţumirea vizavi de faptul că AquaCaraş vrea să spargă din nou drumurile abia modernizate.

Nu demult, Reşiţa abia a scăpat de presiunea plăţii unei noi rate pentru ISPA, iar acum războiul apei dintre operatorul judeţean şi administraţie continuă pe tema eternelor spargeri de drumuri, în special a tronsoanelor deja modernizate. Chiar dacă încă nu s-au încheiat lucrările pe POS Mediu 1, municipalitatea şi-a manifestat nemulţumirea vizavi de intenţiile AquaCaraş pe POS Meidu 2 (2016-2020).

„Cei din conducerea operatorului judeţean AquaCaraş ne-au cerut o serie de date, punctul nostru de vedere cu privire la lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare – este o cerinţă europeană, un lucru de înţeles, explicabil – dar totodată de reabilitare a unor reţele, lucruri pe care noi nu le-am înţeles, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. N-au fost cuprinse pe ISPA, program ce s-a derulat acum 2-3 ani, nu sunt cuprinse în acest program, ce se derulează acum, POS Mediu 1. Este greu de crezut că vom susţine şi vom aproba acele lucrări propuse de dânşii pentru viitorul proiect în zonele modernizate. Este vorba despre Bulevardul Revoluţia din Decembrie, strada Făgăraşului şi bulevardele Muncii, Progresului şi Republicii. Ce vom face noi? Vom întreba cetăţenii dacă au nevoie de aceste lucrări – mai ales dacă au mai avut parte de lucrări în ultimul timp. Vom transmite operatorului punctul de vedere al locuitorilor acestor zone, dar şi punctul de vedere al nostru, al celor care nu locuim în zona nordică a oraşului. I-am consultat, i-am informat, vom face la fel şi acum la fel. Dânşii ne-au susţinut, în majoritate, şi cred că vom forma o echipă şi pentru ca AquaCaraş să aibă o părere cu privire la reabilitarea unor sisteme, pe care dânşii o consideră necesară. Să nu se lucreze doar de dragul de a atrage nişte bani. Noi nu ne opunem dezvoltării, dar nu oricum: dezvoltare haotică sau fără explicaţii“.

Şeful administrativului reşiţean vorbea şi despre zone care ar fi trebuit făcute de către cei care au spart pentru reţelele de apă şi canalizare, printre acestea numărându-se Bulevardul Republicii şi cartierul Câlnic. Edilul şi-a arătat totodată nemulţumirea vizavi de faptul că licitaţiile pentru astfel de lucrări sunt câştigate de firmele care vin cu preţul cel mai mic, dar care lucrează prost. Iniţial s-a trecut la amenzi, acum s-ar putea trece la plângeri penale. Dar asta pentru că amenzile nu-i mai sperie pe constructori, care tărăgănează lucrurile apelând la justiţie.