Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Aleşii locali din urbea de pe Timiş şi Sebeş s-au reunit în ultima şedinţă ordinară din acest an. Pe ordinea de zi au fost incluse 15 proiecte de hotărâre pe diverse subiecte.

Poate cel mai important dintre acestea s-a referit la aprobarea cotei proprii de finanţare de la bugetul local, de doi la sută, pentru obiectivul de investiţii „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Caransebeş“. Legislativul a aprobat această cotă, care se ridică la aproape 425 de mii de euro, fonduri care vor fi obţinute, cel mai probabil, de municipalitate printr-un credit bancar.

„Cofinanţăm acest proiect care este şi al Consiliului Local Caransebeş. Este un efort pozitiv pentru judeţ al administraţiilor locale şi al celei judeţene, deopotrivă“, a spus, în plenul şedinţei, primarul Ion Marcel Vela. Un alt subiect cu impact s-a referit la reţeaua şcolară din municipiu.

Conducerea administraţiei locale a constatat mai multe deficienţe în organizarea şi funcţionarea unor unităţi de învăţământ din Caransebeş, astfel că a decis, pentru anul şcolar 2012-2013, redarea statutului de persoană juridică fostelor Şcoli generale Nr. 2 şi 8, arondate acum la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini, respectiv Liceului „Traian Doda“.

În aceeaşi şedinţă, municipalitatea a atribuit în folosinţă gratuită trei hectare de teren Aeroclubului Caransebeş, pentru amenajarea unei piste de aterizare destinată aeronavelor uşoare. Şi pentru că a sosit deja iarna, aleşii caransebeşeni au decis asigurarea gratuită a trei metri cubi de lemn de foc din pădurea municipiului, pentru fiecare din veteranii de război şi văduvele acestora din Caransebeş, 16 persoane în total.

Nu în ultimul rând a fost aprobat şi parteneriatul dintre Primărie şi Filarmonica de Stat din Arad, privind proiectul „Întâlnire cu muzica vie“, proiect prin care orchestra va susţine anul viitor, la Caransebeş, un număr de opt concerte.

Finalul şedinţei a aparţinut unui invitat, colonelului (r) Liviu Groza, care i-a dăruit primarului Ion Marcel Vela două bancnote foarte vechi, de mare valoare, una de 10 bani, cealaltă fiind prima bancnotă emisă pe teritoriul României în 1920, ambele din colecţia personală.

„Putem să ne mândrim că am intrat în Guiness Book cu bancnota de 10 bani, socotită unică în lume prin dimensiunile ei, cu o valoare istorică dar şi comercială foarte mare. Şi am ţinut să-i fac o surpriză d-lui primar şi să-i ofer aceste două bancnote“, a spus, emoţionat, istoricul Liviu Groza, în aplauzele asistenţei

Lidia Almăjanu