Caraş-Severin, Romania

Întrucât anul de cotă se încheie la 31 martie 2010, declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până la data de 16 mai 2011, inclusiv, fără penalizări. Acestea trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe, precum şi de cumpărătorii care achiziţionează lapte de la producători.

Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de
kilograme). Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.

De asemenea, cumpărătorii trebuie să depună la APIA Caraş-Severin declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2010/2011, termenul limită fiind tot 16 mai.

Potrivit APIA, producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. În cazul în care deţinătorii de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, referitoare la imposibilitatea transmiterii acestei declaraţii în termenul legal, cotele individuale nu vor fi retrase.

Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen această declaraţie se vor calcula penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 16 mai. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.