Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Până în 14 mai producătorii de lapte sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile la APIA, dacă nu riscă penalizări.De luni, producătorii de lapte care deţin cotă pentru vânzările directe sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile pentru vânzările realizate în anul de cotă 2011/2012.

„Le reamintesc producătorilor de lapte că anul de cotă s-a încheiat la 31 martie, iar declaraţiile anuale care trebuie completate şi depuse personal sau trimise prin poştă, până la 14 mai, se vor distribui prin centrele noastre locale din judeţ. Doresc să menţionez că cei care vor depune declaraţiile după 14 mai vor fi penalizaţi“, a spus directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin, Romică Anculia.

Acesta a mai menţionat că producătorii care deţin cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută de acesta, Caietul fermierului este de două tipuri: pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme şi pentru cei care deţin o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme.

„Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă“, a subliniat Anculia.

Producătorii de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, vor fi penalizaţi cu retragerea cotei individuale de lapte de la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.

Roxana Bălan Nafiru