Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În Statele Unite ale Americii, la Palm Springs, se desfăşoară, în perioada 18 – 24 iunie, cea de-a XIX-a ediţie a festivalului internaţional de filme scurte. Între peliculele selectate pentru acest festival se numără şi „Calea Dunării“ („Way of the Danube“) a regizorului şi producătorului român, originar din Reşiţa, Sabin Dorohoi.

Scurtmetrajul spune povestea lui Ionuţ, un băieţel în vârstă de 7 ani, lăsat în grija bunicului de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Copilul locuieşte împreună cu bătrânul într-un sătuc de pe malul Dunării, şi cu toată grija pe care acesta i-o poartă, Ionuţ se simte privat de dragostea mamei şi a tatălui. Deşi vorbeşte frecvent la telefon cu aceştia, băiatul se simte singur, neînţeles, şi nu înţelege nevoia părinţilor de a lucra peste hotare. Din acest motiv, copilul hotărăşte să-şi aştearnă gândurile pe hârtie, crezând ca aşa mesajul său va ajunge mai bine la inima părinţilor. Cum scrisorile sale nu ajung la destinatari, Ionuţ pleacă la Viena, oraşul în care părinţii muncesc, pe Dunăre, cu barca pescărească a bunicului.

Sabin Dorohoi readuce astfel în prim-plan povestea celor trei milioane de români care lucrează peste hotare, şi dramele copiilor lăsaţi acasă în grija rudelor. De altfel, reşiţeanul dezvoltă mereu în proiectele sale poveşti reale de viaţă, cărora le adaugă şi o doză de ficţiune.

Tânărul regizor, în vârstă de 29 de ani, şi-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în copilărie, când, alături de prietenii săi, realiza, în joacă, filme scurte. În 2007 a absolvit Facultatea de Regie, iar în toţi aceşti ani a realizat peste 12 file de scurtmetraj, patru dintre ele – „Ghela“, „Visând la Galapagos“, „Clopotul“ şi „Fata din Transilvania“– aducându-i nominalizări şi premii internaţionale.

Roxana Bălan Nafiru