Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – 10 sculptori din toată lumea lucrează în aceste zile în tabăra Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală din municipiu. Joi, cei 10 artiști plastici au luat o pauză de câteva ore și au fost primiți de primarul Felix Borcean la sediul municipalității.

Am aflat cu această ocazie că cei 10 sculptori provin din țări precum Spania, China, Siria, Canada, Serbia, Israel, Franța și, bineînțeles, România, fiind coordonați ca de fiecare dată de Eugen Petri.

„Se încheie ciclul de piatră, epoca pietrei, este ultimul episod al travertinului. Dacă la anul vom obține acea sponsorizare de la TMK pentru metal, chiar îl cunosc pe dl director dar nu am discutat cu dumnealui despre acest lucru, vom face și edițiile în metal pentru că mi se par cele mai spectaculoase în fier. Întâlnirea cu sculptorii este întotdeauna plăcută pentru că vin din diverse culturi și cred că și pentru ei este interesant să vină aici și să ia contact cu cultura și obiceiurile noastre. Recunosc că am aflat cu mândrie că simpozionul de la Caransebeș este cel mai important din România și poate și din sud-estul Europei, lucru confirmat și de acești maeștri. Sper ca la finalul simpozionului să ne bucurăm de sculpturi interesante, care să fie râvnite și de alții. Și pentru mine a fost o surpriză să aflu că cineva din altă parte să fie atât de interesat de sculpturile din Caransebeș și să facă eforturi extraordinare pentru a le deține pentru o scurtă perioadă și să le expună, promovând astfel Caransebeșul”, a declarat primarul Borcean, care a primit de la sculptori o șapcă și o caligrafie în limba chineză.

Trebuie precizat că artiștii din acest an sunt, în marea lor majoritate, coordonatori ai unor simpozioane similare cu cel de la Caransebeș, care se organizează an de an în diverse colțuri ale lumii. „S-a născut foarte greu ediția din acest an, din păcate peste tot pentru cultură nu se dau bani. Anul acesta am invitat direct sculptori de prestigiu, care organizează simpozioane de acest gen, iar de simpozionul nostru se știe foarte bine la nivel mondial. Nu au venit la noi pentru bani, ci pentru a onora acest simpozion”, a spus și Eugen Petri, coordonatorul taberei de sculptură de la Caransebeș.

Directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, a precizat că este foarte greu să demarezi o manifestare culturală de genul celei de la Caransebeș, darmite să o perpetuezi în timp: „Alte orașe nu au înțelepciunea nici la nivel de primar, nici la nivel de director de instituție de cultură, să pornească o astfel de inițiativă, pentru că această artă monumentală înnobilează orașul și pe oameni. Caransebeșul are acest beneficiu”.

Vernisajul ediției din acest an va avea loc sâmbătă, 6 iulie.

Răzvan Mihalcea