Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Expoziția deschisă la Casa Corpului Didactic (CCD) cuprinde carte didactică veche și documente referitoare la Biblioteca Regimentului de Graniță. Sunt expuse colecția completă a revistei „Școala Caraș-Severineană” începând din 1983, buletine informative ale CCD începând din 1974, publicații ale CCD-urilor din țară.

Piesele de rezistență ale expoziției sunt publicațiile, din colecția privată a col. Liviu Groza, de metodică și psihologie ale lui Ștefan Velovan, datând din jurul anului 1900. Sunt expuse și publicații de versuri și cântece pentru copii datând din aceeași perioadă și alte publicații ale dascălilor”, s-a referit prof. Nicoleta Marcu, directorul CCD, la expoziția deschisă în cadrul Nocturnei Bibliotecilor.

Prezent la eveniment, col. Liviu Groza și-a exprimat bucuria dată de faptul că „raritățile” din biblioteca sa pot fi văzute de reșițeni. Acesta vorbește cu mândrie despre Ștefan Velovan, profesor și director al Institutului Teologic și Pedagogic din Caransebeș. „La un moment dat, Titu Maiorescu a venit la Caransebeș. Velovan era nepotul episcopului Popasu și Maiorescu i-a cerut sa i-l dea la București. După câțiva ani, episcopul a trecut la cele veșnice și Maiorescu l-a luat pe Velovan ca să organizeze învățământul pedagogic din România. Vă dați seama ce personalitate ilustră a dat Rusca Montană?”.

Col. Groza și-a exprimat dorința de a organiza, în viitorul apropiat, o altă expoziție despre bibliotecile existente în Regimentul de Graniță. „Erau cinci biblioteci și ce bogăție de cărți. Se spune că ofițerii sau soldații sunt mai puțin pregătiți dar gen. Alexandru Guran cunoștea opt limbi, Trapșa cunoștea cinci limbi. Recent am găsit documente în care apar subofițeri din Valea Almăjului și din alte locuri care toți cunoșteau trei limbi. Avem deci de a face cu oameni de cultură și trebuie să ne mândrim cu asta”, a încheiat col. Groza.

Miercuri, 5 octombrie, cu prilejul Zilei Educației, CCD va lansa viitorul număr al revistei „Școala Caraș-Severineană”. Va fi o lansare inedită întrucât se va petrece… în trenul Anina-Oravița, pe cea mai veche cale ferată din țară.